Най-големият гръцки туроператор няма да прави резервации

Около 2 000 български туристи може да останат без почивка в Гърция през следващите дни. Причината - най-големият гръцки туроператор няма да прави резервации до 31 юли. Ако се стигне до фалит на туроператора, засегнатите българи могат да достигнат десетки хиляди.

Вече седмица Деница е на почивка в Кавала. Тя е заминала с българска туристическа агенция, която работи с гръцкия туроператор „Музенидис травъл”.

„Разбрахме, че има някакъв проблем с гръцки туроператор, но не сме имали притеснения. Увериха ни, че това няма да засегне нашите резервации - много е спокойно, всичко е чудесно”, обясни Деница Дунева.

Може ли 150 хиляди души да останат без почивка в Гърция

Тя успява да замине, защото туристическата агенция е платила повторно резервациите на клиентите си, но този път директно към гръцките хотели. Това правят повечето в бранша. Tака обаче генерират загуби. 

„Анализираме колко са тези фирми и какви ще бъдат загубите. Разбирате, че след една година и повече, в която нямахме никаква дейност, в момента, сблъсквайки се с това да платим за втори път резервации - отново е голяма тежест за всички нас”, коментира директорът на туристическа агенция Петър Стоянов.

Само през 2020 г. агенцията е загубила 70 000 евро от „Музенидис”, които и до момента не са им върнати. 

„Към момента, за съжаление, няма възможност парите да се вземат. Ние не отказваме да върнем парите на клиентите си, но разберете, ние от година и половина не работим. Съответно, това са разходи - пари, които са били преведени веднага в Гърция”, обясни българският представител на гръцкия оператор Теодор Севастидис.

Почивките на 150 000 български туристи в Гърция са пред провал

Така десетки хиляди българи може да се окажат потърпевши заради провалени почивки през миналата и през тази година, казват от Обединението „Бъдеще за туризма”.

„Няма индустрия, която не е работила година и половина, и да може да понася такива трусове. Нашето министерство трябваше вече да е измислило адекватна схема, с която да са се разплатили туроператорите за неосъществените пътувания от 2020 г.”, заяви зам.-председателят на Обединението Димитър Балтов.

Министърът на туризма заяви пред NOVA, че води разговори за проблема с южната ни съседка. От ведомството имат готовност да реагират. За момента обаче нямат информация за фалит на „Музенидис”, а само за техни финансови проблеми.

„Точно сега, в разгара на хубавия сезон, не трябва да допускаме паника. Но трябва много внимателно да се следи информацията”, призова ресорният министър Стела Балтова.

От бизнеса се надяват да получат вторите си компенсации от държавната помощ. Причината още да ги чакат е, че министерството иска да гарантира целевото им ползване. Държавната помощ е на обща стойност 51 милиона лева, остава да се разплатят още над 16 милиона от нея.