Има сериозни щети на имущество и реколта

Мощна буря с гръмотевици и градушкa мина край Пловдив снощи. Седем населени места останаха без ток, а силният вятър събори дървета на пътя за Съединение. 

В Белозем и Маноле повече от 20 минути са падали ледени късове, като градушката, която на места е била с големина на яйце, е била придружена със силен вятър.

 

 

Повредени са покриви на къщи, има счупени стъкла на автомобили и унищожена реколта. 

Градушка с големина на орех удари снощи пловдивското село Ръжево Конаре. Кметът на населеното място заяви, че земеделската продукция е напълно унищожена. 60 декара парници са изцяло унищожени, както и земеделската продукция в тях. Близо 2 500 декара земеделска продукция извън тях също е неизползваема. 

Вчера между 19:40 и 20:40 на Изпълнителната агенция за борба с градушките е било забранено да извършват удари с ракети върху градоносните облаци. Това е причината за това бедствие в няколко пловдивски села. 

"Големината на леди беше почти колкото яйце,15-20 минути, придружено с проливен дъжд. За нула време мсичко е унищожено", разказва земеделски производител. 

Щетите тепърва ще бъдат оценявани, но мнозина споделят, че буквално остават без поминък.

Земеделските производители от Ръжево Конаре твърдят, че от ръководство “Въздушно движение” не са разрешили изстрелване на ракета срещу градоносния облак и по този повод се канят да протестират.

Репортери: Илиян Велков, Георги Манев