Те блокираха един от пътищата в района

Напрежение и жива верига в Ръжево Конаре. Жители на населеното място блокираха пътя при моста до реката край селото, по който преминават камионите до местната кариера за инертни материали.

Точно в 08.00 ч. местни излязоха на пътя и спряха камионите, извозващи инертни материали от кариерата. Към тях се присъединиха и хора от съседното село Дълго поле. Протестиращите поискаха да бъде спряна концесията.

„Притесненията ни са, че подпочвените води падат. Ние сме земеделски район и това е пагубно за нашия поминък”, каза Гюрга Държанова.

„Не стига градушката, която ни удари. Какво да правим оттук-нататък? Да се изселваме?”, каза Пенка Груева.

 

 

Част от протестиращите се оплакаха, че тежките камиони минават покрай домовете им. От вибрациите има напукани стени на къщи и паднали тухлени огради.

От Община Калояново настояват за среща с институциите, на която да се изяснят параметрите на концесията и дали се добива баластра в разрешените граници. 

„Това е безобразие! Държавата нищо не е направила. Аз не знам да има доклад и оценка за въздействие върху околната среда”, заяви Пламен Николов, зам.-кмет на Община Калояново.

В позиция до NOVA от ръководството на „Водстрой” заявиха, че спазват границите на концесията, дадена им от държавата. Добиват законно инертни материали, без да копаят в коритото на реката и без да нарушават водния баланс.