Kакво ще се случи след изтеглянето на САЩ от Афганистан и има ли риск за България

Утре е 11-ти септември. Точно преди 20 години атаките срещу кулите-близнаци в световния търговски център в САЩ промениха света. Излезе ли цялата истина за това ужасяващо нападение? И какво ще се случи след изтеглянето на САЩ от Афганистан? Има ли рискове и за нас?

Отговор на тези въпроси дадоха в ефира на „Денят на живо” старши анализаторът в програма „Сигурност“ в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов и д-р Георги Кръстев, експерт по национална сигурност.

„Утешителното за нас е, че ние не сме интересна цел. Това, че някой ще направи атентат в София, не може да се сравни с такъв в Берлин или Ню Йорк. Една от мишените, която направи впечатление, е атентатът в Бургас. Но той бе насочен предимно към израелски граждани, извършен от чужди граждани”, посочи Безлов.

Според него в началото е имало опасения за влияние на „Ислямска държава” у нас, но те са били неоснователни. Имало е опасения, че мюсюлманското население в страната може да е уязвимо, но с времето опитът е показал точно обратното.

„Чуждите религиозни мрежи бяха открили две групи, които са рискови, и бяха опитали да ги развият. В единия случай беше ромско население, изповядващо исляма. Пак не може да се каже, че е много добре развито. По тези случаи се водят дела. Има 2-3 случая на български граждани от ромски произход, които имаха участие в терористични мрежи в Австрия. Имаше и пример в Силистра. От турските служби имаше информация, че има около 20 български граждани, воювали за „Ислямска държава”, обясни Безлов.

Какво заявиха те в предаването - гледайте във видеото.