Няма преминаване на хора от Бюрото по защита към НСлС, каза още главният прокурор

Десетки сигнали в прокуратурата от и срещу бивши и настоящи управляващи. Това обяви главният прокурор Иван Гешев. Той уточни, че до дни от държавното обвинение ще предоставят информация, докъде са стигнали проверките. Основно те са свързани със злоупотреби на държавни дружества.

През последните четири месеца, откакто е на власт служебното правителство, оказва се, пощата на прокуратурата е засипана със сигнали за злоупотреби. „Може би в следващите дни пресцентърът на прокуратурата ще ги обобщи и ще представи една статистика за сигналите, подадени от служебното правителство – колко са, на какъв етап са, кой работи”, заяви Гешев.

По информация на NOVA те са срещу управлението на ГЕРБ. Например - сигнал за ремонта на язовири със средства от Държавната консолидационна компания, за злоупотреби в дружеството „Автомагистрали” и в болница „Лозенец”. Освен това в прокуратурата има и сигнали от вътрешния министър Бойко Рашков срещу бившия премиер Бойко Борисов и срещу самия Гешев.

„Има много сигнали срещу длъжности лица от служебното правителство и от предишното правителство, които не са от служебното правителство”, посочи главният прокурор.

Основно те са срещу бившите министри от първия кабинет „Янев” Асен Василев и Кирил Петков, казаха запознати.  Например за смяната на борда на ББР и за канадското гражданството на Петков. Някои от тях са подадени от политическите им опоненти.

Извън тази тема Гешев каза, че от днес вече е с охрана от НСО. Досега той беше пазен от Бюрото по защита.

„От днес съм с охрана от НСО. Чух, че е от вчера, от ония ден. Някой е заблудил хората. Дали съм защитен или незащитен, едва ли представлява интерес на българския граждани. Това е личен проблем”, коментира Гешев.

По повод публикациите, че вече не живее в резиденция „Бояна”, Гешев каза: „Това ли е най-важното в държавата? Къде живее главният прокурор?”.