Това реши Националният съвет за тристранно сътрудничество

Мерките за подкрепа на бизнеса продължават поне до Нова година. Това реши Националният съвет за тристранно сътрудничество.

Колко трябва да е минималната работна заплата според властта, синдикатите и работодателите

Над 2 часа отне решението как да изглежда мярката 60 на 40. От КНСБ настояваха условието за кандидатстване по нея да е спад в оборота с 20%. Това обаче не беше подкрепено от правителството. Така чрез  актуализацията на бюджета до края на годината по 60 на 40 ще има 250 млн. лв. Други 100 милиона ще има за „Запази ме”, по която компенсации се изплащат и на самоосигуряващи се лица.

„При спад в оборота 30% интензитетът на подкрепа е 50%. При спад в оборота 40% съответно се запазва дизайнът, познат до края на май месец – тоест от 60% подкрепа за осигурителния доход”, заяви  министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Гълъб Донев: Ще има увеличение на минималната работна заплата

.От бизнеса също поискаха промяна в минималния праг, позволяващ кандидатстване. „За да може по-голям брой работещи хора и предприятия да бъдат подпомогнати с едни и същи средства. Тук не става дума за отпускане на по-голям обем средства”, посочи Ивелин Желязков от АИКБ.

И този път при „Запази ме” хората, които получават средствата по нея, ще трябва да плащат някои неща сами. Споразумение тук също не беше постигнато. „Ако се наложи да излязат в неплатен отпуск заради ограничаване на дейността на компанията, в която работят, те трябва да си платят здравните осигуровки”, коментира Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

Синдикатите настояват още отсега служебното правителство да започне работа, за да може мярката 60 на 40 да продължи и догодина.

Докато синдикати, бизнес и правителство търсиха компромиси, премиерът Стефан Янев прие Националното сдружение на общините преди зимния сезон. Главната тема беше финансовата подкрепа към тях, чрез децентрализация на бюджетите им. Правителството търси начин как да стане това, за да може да го предложи на редовен кабинет.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.