Това са журналистката Мария Реса и редакторът Дмитрий Муратов

Тазгодишните носители на Нобелова награда за мир са двама. Това са филипинската журналистка Мария Реса и главният редактор на руското издание Новая газета Дмитрий Муратов.

Отличието им се присъжда за смелостта да отстояват свободата на словото. Наградата, която се състои от грамота, златен медал и чек за 980 хиляди евро по традиция се връчва на 10 декември - годишнината от смъртта на създателя на наградата Алфред Нобел през 1896 г.

"Свободната, независима и базирана на факти журналистика служи за защита срещу злоупотребата с власт, лъжите и военната пропаганда", изтъкна Райс-Андерсен.

"Без свободата на изразяване и свободата на медиите би представлявало трудност успешно да се насърчава братството между нациите, разоръжаването и един по-добър световен ред", заявиха още от Нобеловия комитет.

Мария Реса става през 2012 г. съоснователка на информационния интернет портал "Раплър", който обърна специално внимание на предизвикалата противоречия и кървава кампания за борба с наркотиците на филипинския президент Родриго Дутерте.

Реса и "Раплър" "документираха също така как социалните мрежи се използват за разпространението на фалшиви новини, за нападки срещу опоненти и за манипулация на общественото говорене", изтъква Нобеловият комитет.

Дмитрий Муратов става през 1993 г. един от основателите на независимия руски вестник "Новая газета".

"Новая газета" е най-независимият вестник днес в Русия и се отличава с фундаментално критично отношение към властите. Базираната на факти журналистика на вестника и професионалната му почтеност го превърнаха във важен източник на информация по много теми в руското общество, които рядко се споменават от други медии, заяви комитетът.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков поздрави Муратов за спечелената награда и заяви, че той е талантлив и смел човек, отбелязва Асошиейтед прес.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.