Вижте какво показа проверката на Георги Георгиев

Нова мода сред децата и тийнейджърите с пушене на електронни наргилета залива социалните мрежи. Въпреки забраната за употреба на електронни цигари от непълнолетни, ученици от различни възрасти се надпреварват в предизвикателства с вдишване и издишване на парата от модерните наргилета.

От края на миналата година законът забрани употребата на наргилета и електронни цигари от непълнолетни. Въпреки това модата с пушенето на т.нар. „вейпове” набира все по-голяма скорост сред малките деца и тийнейджърите. Сред експерти обаче, въпреки че не съдържат тютюн - вейповете са опасни за непълнолетните и създават нагласи сред тях, че пушенето е безвреден и приятен навик.

„На твоя страна”: С колко ще се повишат цените на основните храни

„Издишай дима и го вдишай отново” - предизвикателството с електронни наргилета, провокирано от социалните мрежи, бързо се превръща в световна мания.

Модата с видеа с вейп и различни предизвикателства бързо обхваща и българските тийнейджъри. Клиповете, в които момичета и момчета издишват парата от модерните наргилета, събират милиони гледания. Участници в повечето видеа са деца на видима възраст 15-16 години.

Електронните устройства за еднократна употреба с различни вкусове и аромати са новата мода сред учениците, разказва единайсетокласник. По негово искане запазваме анонимността му. „Определено е модерно. Средна възраст при учениците е между 13 и 17-18 години. Тези цигари привличат с цветовете си, с аромата и особено с вкуса. Със сигурност социалните мрежи го правят още по-модерно – особено сред момичетата, които се опитват да се изявяват колкото може повече в тях”, казва той.

„На твоя страна": Без мляко и месо в училище?

С разрешение на родителите на 16-годишното момче екип на NOVA прави експеримент, за да провери – възможно ли е непълнолетен да си купи електронно наргиле въпреки забраната. Резултатът от експеримента - купуването на никотинови продукти е изключително лесно достъпно.

Само в един от трите обекта търговецът предлага по-щадящ вариант, но и това не пречи на продажбата.

Екипът на NOVA подава сигнал и до контролните органи. „Всеки подобен случай представлява нарушение, което би трябвало да се санкционира с глоба от 2 до 5 хиляди лв., а при извършване на повторно нарушение – санкцията може да стигне и до 8 хиляди лв.”, казва Димитър Маргаритов – председател на КЗП.

Повече по темата гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.