Тази седмица Русия затвори дипломатическото си представителство към НАТО

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обвини днес НАТО, че последователно струпва войски близо до границите на Русия и не проявява желание за равноправен диалог с Москва по въпросите на европейската сигурност, съобщи агенция Ройтерс, цитирайки Интерфакс.

Коментарите на Шойгу са поредният знак за нарастващо напрежение между Русия и НАТО, след като министрите на отбраната на алианса приеха в четвъртък нов план за защита от всяка потенциална атака от страна на Русия на няколко фронта.

Германската министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер нарече плана "средство за възпиране", но Кремъл заяви вчера, че той показва, че Москва е била права да скъса връзките си с НАТО.

Тази седмица Русия затвори дипломатическото си представителство към НАТО и мисията на алианса в Москва, след като военният блок изгони осем руски дипломати, обвинени в шпионаж.

"На фона на призивите за военно сдържане на Русия НАТО последователно струпва войски до нашите граници. Как подобни действия вече са завършвали за Германия и Европа германската министърка би трябвало добре да знае. Сигурността в Европа може да бъде само обща, без накърняване на интересите на Русия. Но именно НАТО не е готова днес за равноправен диалог по този въпрос", каза Шойгу.

Русия замразява мисията си в НАТО

Той нарече катастрофа резултатите от плана на НАТО за "възпиране" в Афганистан. "Нещо повече, реализирането на плана на НАТО за "възпиране" в Афганистан завърши с катастрофа, с която сега се оправя целият свят", заяви министърът.

На 21 октомври министърката на отбраната на Германия в ефира на радио "Дойчландфунк" в отговор на въпрос дали НАТО мисли за сценарии за възпиране на Русия в района на Балтика и Черно море, включително във въздушното пространство с ядрено оръжие, заяви, че НАТО трябва ясно да покаже на Русия, че алиансът е готов да използва и такива средства, за да може това да има възпиращ ефект и на никого да не му хрумва, да напада например Балтика или партньорите на НАТО около Черно море, предаде ТАСС.

Турция е против създаване на съюзи извън НАТО

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.