Очаква се планът да бъде гласуван в началото на 2022 г.

Парламентът в Брюксел обмисля нови правила и налагане на по-строг контрол на електрическите тротинетки и велосипеди за споделено пътуване, като въведе специални зони за паркиране, ограничения на скоростта и глоби, ако превозните средства се изхвърлят на улицата, предаде БГНЕС.

Арно Верстреете, лидер на „Зелените" в парламента, представи план за по-строги правила с подкрепата на управляващите партии в парламента. Очаква се той да бъде гласуван в началото на 2022 г.

Водолази извадиха 21 електрически тротинетки от морето край Солун

„Това по-ясно законодателство ще ни помогне да направим общественото пространство по-безопасно за всички потребители“, каза Верстрате. Приемането на новото законодателство ще задължи властите да създадат специални места за паркиране.

Според предложенията хвърлените на тротоарите или на платното тротинетки ще бъдат конфискувани, а собственикът им - глобен. Ако желае той, може да прехвърли глобата върху шофьора.

Ограничение на скоростта пък ще бъде наложено и в пешеходните зони. Ако водачът иска да се движи по-бързо от 6 километра в час, той ще трябва да кара тротинетката извън пешеходна зона.

Електрическите скутери доведоха до голям брой произшествия откакто бяха въведени в белгийската столица.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.