Имунният отговор отслабва шест месеца след ваксинация, смята вирусологът

20% от населението у нас е ваксинирано, което е крайно недостатъчно срещу разпространяващия се Делта вариант на COVID-19. Това каза в ефира на "Социална мрежа" вирусологът проф. Радостина Александрова. По думите й не случайно редица страни заговориха за трета бустерна доза на ваксината.

"Намираме се в период на първоначално натрупване на имунитет- дали чрез ваксина или чрез среща с вируса. Не е излишно хората, които са си поставили първа доза ваксина през първите месеци на пандемията, да помислят за поставянето на бустерна доза. Комбинацията между векторна и РНК ваксина не е опасна, дори дава по-добри резултати. Изследване на антителата преди поставяне на бустерна доза също не е необходимо", обясни вирусологът. 

Проф. Александрова коментира още, че преболедувалите вируса изграждат антитела срещу всички структури на вируса, докато антителата, изградени след ваксина са много по-целенасочени. 

Какви видове антитела срещу COVID-19 съществуват

"Предимството на ваксината е, че е насочена срещу основния белтък във вируса, виновник за тежкото боледуване. Няма никаква опасност да се прекали с антителата", увери проф. Александрова. 

Във връзка с тестването на най-малките ученици, проф. Радостина Александрова добави още, че нито една мярка не е достатъчна сама по себе си.

Над 250 милиона заразени с COVID-19 по света

"Всеки един човек може да бъде вирусоносител, включително и децата. Доскоро считахме, че те изкарват вируса сравнително леко, но за съжаление се наблюдават и по-тежки случаи, особено при деца със съпътстващи заболявания. Особено уязвими са и децата под една година", каза още тя. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.