Той се оттегли като лидер на социалдемократите на конгреса на партията миналата седмица

Премиерът на Швеция Стефан Льовен бе освободен днес от заемания пост и в момента оглавява преходно правителство, заяви самият той на пресконференция, след като подаде оставката си на председателя на Риксдага Андреас Норлен.

Този ход проправя пътя за Магдалена Андерщон, която бе избрана за негов приемник като лидер на Социалдемократическата работническа партия, съобщи АФП.

Льовен, който е на власт от седем години, се оттегли като лидер на социалдемократите на конгреса на партията миналата седмица.

Андершон, която в момента е министър на финансите, може да стане първата жена министър-председател в страната, ако спечели гласуването в парламента, датата за което все още не е определена, но се очаква то да се състои не по-рано от следващата седмица.

В шведския парламент политическите сили са толкова добре балансирани, че социалдемократите се нуждаят от подкрепата както на коалиционните си партньори от Зелената партия, така и на левите и центристките партии, за да изберат нов премиер.

Центристката заяви в сряда, че ще подкрепи Андершон, като се очаква левицата да направи същото.

Актът на назначаване на жена като министър-председател звучи почти анахронично в страна, която отдавна се застъпва за равенството между половете.

Всички други скандинавски страни - Норвегия, Дания, Финландия и Исландия, вече са имали жени начело на изпълнителната власт.

След като бе избрана за партиен лидер миналата седмица, Андершон, често описвана като "прагматичен" политик, очерта три политически приоритета за следващите години.

Тя каза, че иска „да върне демократичния контрол върху училищата, здравеопазването и грижите за възрастни хора“ в страната, която отдавна води дебат относно либерализацията и приватизацията на социалния сектор и възможността компаниите да печелят от парите на данъкоплатците.

Ще се стреми да направи Швеция лидер в климатичния преход и да стане пример за подражание за света.

Остава обаче да видим колко промяна ще може да донесе Андершон на социалдемократите.

"Магдалена Андершон работи в тясно сътрудничество с Льовен в продължение на седем години. Не очаквам големи промени", каза пред АФП Андерс Санерщед, професор по политически науки в университета в Лунд.

Социалдемократите трябва да излязат с някои нови политически идеи, ако искат да спечелят изборите, смята той, но според него Андершон е по-скоро технократичен бюрократ, отколкото визионер.

Той прогнозира, че общите избори ще бъдат "много напрегната надпревара".