Отрицателните тестове няма да важат за зелен сертификат, разказа Веселин Вачков

Чехия драстично затяга мерките. Ограничен е достъпът до обществени събития и услуги за неваксинираните в страната. Отрицателните тестове вече не се признават като пропуск.

Неваксинираните в Чехия: Без достъп до публични места

„От понеделник би трябвало да встъпят в действие нови, по-сериозни мерки срещу разпространението на заразата. Основната от тях е, че отрицателният тест, бил той антигенен или PCR, няма да бъде признаван за зелен сертификат. Това на практика означава, че всички услуги, събития, хотели няма да може да се ползват от неваксинираните. В институциите ще има някакъв режим. Има изключения и за учениците, при тях тестовете ще се признават”, обясни изпълнителният директор на вестник „Лидове новини” Веселин Вачков.

Контролът, според него, е формален и това било една от слабите страни на Чехия. Причините за това били комплексни.

Чехия регистрира близо 10 000 нови случая на коронавирус

„Когато човек сравнява Чехия с Австрия, на пример, една от най-съществените разлики е, че там глобите са високи и, най-вече, се прилагат. Основната причина за налагането на мерките е, че много бързо се увеличават случаите. Поне засега смъртността е много ниска. Броят на заразените расте скоково. Със завършена ваксинация са малко повече от 60% от чехите, с първа игла са почти 70%”, добави Вачков.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.