Момичето се прочува през 1985 г. и става символ на войната в родината си

Шарбат Гула - зеленоокото "афганистанско момиче", чиято снимка, появила се на корицата на списание National Geographic през 1985 г., е символ на войните в родината й. Такива думи използва и италианския премиер Марио Драги.

Издирват бебе, предадено на американски войник при хаоса на летището в Кабул (ВИДЕО+СНИМКИ)

Италианското правителство се е намесило, след като Гула е помолила за помощ, за да напусне Афганистан след идването на власт на талибаните, се казва в изявление на правителството и се допълва, че афганистанката е пристигнала в Италия в рамките на голяма програма за евакуация и интеграция на афганистански граждани. Шарбат Гула вече е омъжена жена, която има три дъщери.

Но как всъщност момичето се прочува? Американският фотограф Стив Маккъри заснема Гула, още като млада девойка, живееща в бежански лагер на пакистанско-афганистанската граница. Нейните пронизващи зелени очи, гледащи със смесица от ожесточение и болка, й донесоха международна известност, но самоличността й бе установена едва през 2002 г., когато Маккъри се върна в района и успя да открие следите й. Самоличността й бе потвърдена от анализатор на ФБР, експерт криминалист и специалист по разпознаването по ириса на окото, съобщи тогава National Geographic.

Кръстиха афганистанско бебе на американския самолет, в който е родено

През 2016 г. пакистанските власти арестуваха Гула за подправяне на пакистанска лична карта в опит да остане да живее в страната. Тогавашният афганистански президент Ашраф Гани приветства завръщането й и обеща да й осигури жилище, за да й гарантира, че "ще заживее достойно и сигурно в родината си".

Откакто взеха властта, лидерите на талибаните уверяват, че ще зачитат правата на жените в съответствие с ислямския закон - шериата. Но под управлението им между 1996 г. и 2001 г. на жените бе забранено да работят, а на момичетата да ходят на училище. Жените трябваше да ходят забулени и придружавани от свой роднина мъж, когато излязат от дома си.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА