Детето за последно е видяно на летището през август

Решението е било взето за части от секундата. На 19 август Мирза Али Ахмади, неговата съпруга Сурая и петте им деца са попаднали в хаотична тълпа пред вратите на летището в Кабул, когато един американски войник се подал иззад високата ограда и ги попитал дали имат нужда от помощ. Изплашени, че двумесечното им бебе Сохаил ще бъде премазано в мелето, те го подали на войника с мисълта, че скоро ще си го вземат на входа, отдалечен едва на 5 метра.

Три бебета се родиха при евакуационни полети от Афганистан

Но в този момент, казва Мирза Али, талибаните, които внезапно превзеха страната при изтеглянето на американските войски, започнали да изтласкват стотици хора, дошли с надежда да се евакуират. На останалата част от семейството е отнело повече от половин час, за да стигне до другата страна на оградата на летището.

След като влезли вътре, те потърсили Сохаил, но от него нямало и следа. Мирза Али, който в продължение на 10 години е работил като охранител на американското посолство, отчаяно започнал да пита всеки срещнат служител дали не знае къде е бебето му. Един военен командир му казал, че летището е прекалено опасно място за едно бебе и че може то да е било отведено в специална зона за деца. Когато стигнали до нея обаче, там нямало никой.

"Той тръгна с мен и заедно обиколихме летището, за да проверим всяко едно кътче", каза Мирза Али. Той така и не е научил името на командира, защото не говори английски и разчитал на свои афганистански колеги от посолството да му помогнат с комуникацията. Минали три дни. "Говорих може би с повече от 20 човека", каза той. "Питах за бебето си всеки служител, който видех, било то военен или цивилен". Той сподели, че един от цивилните служители, с които е разговарял, му казал, че Сохаил може да е бил евакуиран сам. "Според тях ние нямаме възможност да държим бебето тук".

"Вземете ни с вас" - отчаяният зов на афганистанците, които не могат да достигнат летището на Кабул

Мирза Али, който е на 35 години и неговата 32-годишна съпруга Сурая, както и останалите им деца, които са на 17, 9, 6 и 3 години, са били качени на евакуационен полет до Катар, а след това са били изпратени в Германия. Накрая стигнали до Съединените щати. Семейството сега е във "Форт Блис" в Тексас и заедно с други афганистански бежанци очакват да бъдат заселени някъде в САЩ. Тук те нямат роднини.

Мирза Али си спомня, че на летището в Кабул е видял и други семейства да подават бебетата си на американски войници през оградата. Видеоклип, показващ как една майка държи в ръцете си бебе, обвито в пелени, и го вдига високо над бодлива тел, разтърси социалните медии. По-късно то отново е било при родителите си.

Откакто е изчезнало бебето му, дните са потънали в мъгла, каза Мирза Али. Разказвал за бебето си на всеки човек, на който се натъкнел - на хуманитарни работници, на американски представители. "Всички обещават, че ще направят най-доброто, което могат, но това са просто обещания", каза той. Група за взаимопомощ на афганистански бежанци, наречена "Изчезнало бебе", качи снимка на Сохаил и сега тя се разпространява из мрежите им с надежда, че някой ще го разпознае.

Хаос, жертви и отменени полети на летището в Кабул (ВИДЕО)

Представител на американското правителство, който е запознат със ситуацията, каза, че за случая са били сигнализирани всички агенции, които имат отношение, включително и американските бази и обекти зад граница. За последно детето е било видяно по време на предаването му на американски войник в хаоса на летището в Кабул, но "за съжаление никой не може го да открие", каза той.

Говорител на министерството на отбраната и говорител на министерството по вътрешна сигурност, под чиито надзор се осъществяват усилията по презаселване на бежанци, са отправили запитвания по въпроса до Държавния департамент, тъй като родителите и бебето са се разделили в чужбина.

Говорител на Държавния департамент каза, че правителството работи с международни партньори и с международната общност, "за да проучи всички възможности за установяване на местонахождението на детето и е задействан сигналът "Амбър" чрез Международния център за изчезнали и експлоатирани деца". Сурая, която също говори с помощта на преводач, сподели, че през почти цялото време плаче и че останалите й деца са объркани.

"Мисля само за детето си. Всички, които ми се обаждат - майка ми, баща ми, сестра ми, всички те ме успокояват и казват: "не се бой, Бог е добър, синът ти ще бъде открит", каза Сурая.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА