В момента всички сухопътни гранични пунктове от Афганистан се контролират от талибаните

Три деца вече са се родили на евакуационни полети от Афганистан, каза генерал Стивън Лайънс, ръководител на Транспортното командване на САЩ.

"С голямо удоволствие съобщавам новината, че отново дете е родено на полет от базата Рамщайн (в Германия). Всъщност те бяха повече. Последните ми данни са за три (деца), въпреки че не е официално преброяване”, каза генералът на брифинг в Пентагона.

В момента всички сухопътни гранични пунктове от Афганистан се контролират от представители на движението Талибан, което узурпира властта в Афганистан. Евакуацията на чуждестранни граждани и афганистанци, работещи за чуждестранни мисии, се извършва през единственото летище в Кабул, което се държи от военните на САЩ и други страни от НАТО. Талибаните заявиха, че не възнамеряват да предоставят на американците удължение за евакуация на американските граждани след 31 август.

 

 

В началото на август талибаните засилиха настъплението си срещу правителствените сили. Единствената провинция, която не е под техен контрол, е Панджшир, североизточно от Кабул. На 15 август бойци влязоха в столицата и поеха контрола над президентския дворец.

В нощта на 16 август представител на политическата служба на талибаните Мохамед Найм заяви, че войната в Афганистан е приключила и формата на управление в страната ще стане ясна в близко бъдеще.

 

 

Източник: БГНЕС