Опозицията поиска оставката на британския премиер

Тъмни облаци над британския премиер Борис Джонсън. Опозицията във Великобритания поиска оставката му. Полицията обяви, че вероятно ще разследва дали на „Даунинг стрийт” 10 не са нарушавали многократно мерките срещу коронавируса.

Съветник на Джонсън подаде оставка след скандално видео

Поведението на правителството на Великобритания ще бъде разследвано. Подчинените на Борис Джонсън са обвинени, че миналата година са участвали в поне три коледни партита, докато е имало забрана за тържества. Проверката беше поверена на служител на короната, който ще докладва на полицаите. Опозицията каза, че Джонсън трябва да подаде оставка, ако се докаже, че е лъгал хората.

„Премиерът, в продължение на седмици, обясняваше на обществото, че нямало купони и всички правила се спазвали. Милиони британци сега усещат, че са лъгани и премиерът ги прави на глупаци. Не са се объркали, нали така?”, попита лидерът на опозицията Киър Стармър.

Шесто дете се роди на британския премиер

Ако са нарушили правилата, политиците са го направили в най-неподходящият момент. На цяла Великобритания беше разпоредено дори семействата да не се събират за Коледа. В деня, в който е било партито на „Даунинг стрийт” 10, от COVID са починали 400 британци.

„Господин председател, естествено че ще подкрепим разследване. Ще се заемем с него веднага чрез секретаря на правителството”, коментира Джонсън.

За забранените партита медиите пишат отдавна. Въпросът обаче стана особено актуален, след като преди два дни беше пуснат запис на говорителката на Борис Джонсън. На него тя се шегува с колеги и говори за парти, което уж не се е случило. Вчера, през сълзи, Алегра Стратън, напусна поста говорител на правителството. По улиците на Лондон не изпитваха съчувствие към нея или правителството.

„Не съм изненадан. Джонсън на практика е пародия на премиер”, заяви кардиологът Джеймс Спрат.

„Възмутително е. Всички останали спазваха правилата. Не знам как да го нарека”, допълни финансовият анализатор Нина Монктън.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.