„Очакваме процентът на заразени с Омикрон бързо да се повишава", каза още тя

Пет пъти по-често са повторните инфекции при Омикрон спрямо Делта. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на „Здравей, България”.

„Очакваме процентът на заразени с Омикрон бързо да се повишава, съдейки по данните от другите страни, както и от високата заразност на Омикрон, по-краткия инкубационен период и високия брой на безсимптомни случаи при него”, каза още тя.

„12-те открити положителни проби у нас се оказаха от седмицата преди Бъдни вечер. Така че на практика имаме 12 проби от 90. Процентът е 4 спрямо общия брой секвенирани, но съотнесен към времето е по-висок. Очакваме този процент да се повишава. Това не е процентът в страната”, уточни проф. Христова.

Потвърдено: Омикрон е в България

По думите й Омикрон атакува по- често горните дихателни пътища, отколкото долните и белия дроб спрямо Делта варианта. „Трябва да имаме предвид и ниското ниво на ваксинирани у нас. Може да се окаже и че не протича чак толкова леко. Трябва да вземем мерки, да не подценяваме тази опасност, но и да не изпадаме в паника, защото има мерки, с които можем да се предпазим – ваксиниране, носене на маски и да знаем, че все пак в Министерстово на здравеопазването има експерти, за които тази пандемия не е първата”, добави Христова.

По думите й при Омикрон загубата на вкус и обоняние е по-рядка. „Обикновено при него има хрема, суха кашлица, болки в гърлото, отпадналост, температура до 37,5-38. Възможно е да премине доста бързо, но предвид ситуацията е добре да се изследваме и да се карантинираме”, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

На въпрос дали може да се очаква затягане на мерките и нов локдаун, тя отговори: „Предстоят сериозни обсъждания с експерти с различен профил, защото всяка една мярка трябва да се огледа от всички страни преди да се препоръча. Всички мерки са на масата, зависи от ситуацията. Тя се следи 24/7”.

Правителството започва кампания срещу фалшивите сертификати

Експертът препоръча спазване на настоящите мерки и наблюдаване на ситуацията, така че при нужда това да може да се промени.

„Мерките трябва не само да се въвеждат, но и да се спазват”, коментира математикът проф. Огнян Кунчев.

По думите му в другите държави в цял свят броят на заразените се увеличава. „Започваме да приличаме на тях. Може би другата седмица ще имаме до 5000 заразени на ден”, каза Кунчев.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.