Австралия отново анулира визата му

Нов обрат в сагата с тенис звездата Новак Джокович. Австралия отново анулира визата на световния номер едно в тениса. Така вече е почти сигурно, че сръбската тенис звезда няма да участва в турнира от големия шлем - Australian Open, който започва в понеделник.

Джокович веднага оспори решението за анулиране на визата му

След четири дни чакане министърът на имиграцията в Австралия реши да отнеме повторно визата на тенисиста. Мотивът - така отговаря на обществения интерес.

„Ако не сте гражданин на Австралия, то трябва да спазвате здравните правила, които ние имаме. Те са, за да защитим нашите граници. И тези правила гарантират постиженията на страната ни - имаме едни от най-ниските нива на смъртност, силна икономика и най-високите нива на ваксинация”, обясни премиерът Скот Морисън.

Решението предизвика недоволство в Сърбия, защото поставя на карта участието на Джокович в турнира, който започва в понеделник. Адвокатите на тенис звездата пък обжалват решението. Според юриста Ивайло Дерменджиев те са длъжни да го направят, но да спечелят е малко вероятно.

„Ако до три дни не бъде обжалвана една такава заповед, тя влиза в сила и той подлежи на незабавна депортация, плюс тригодишна забрана да влиза на територията на Австралия, което е n на брой турнири”, каза той.

Джокович задържан в миграционен център в Австралия

Джокович ще бъде разпитан в Мелбърн утре сутрин. Финално решение се очаква в неделя. Пред NOVA говори кореспондентът на най-големия френски информационен канал в Австралия.

„Той остава свободен и тази нощ. Но след срещата с емиграционните власти утре сутрин, Джокович ще трябва да се върне отново в хотела за мигранти, където беше миналата седмица. Там ще трябва да изчака неделното изслушване, което се надяваме да постави край на тази сага”, коментира кореспондентът на BFMTV в Мелбърн Марийон Тейсен.

От тази ситуация губи не само Новак Джокович, а и световният спорт, смятат тенис експерти. „В случая не става дума за тенисиста Новак Джокович, а за принципа. Дори в крайна сметка да кажем, че има вероятност да играе, някаква минимална, няма да му бъде въобще лесно и няма да бъде такъв турнир, какъвто се изисква, за да спечели отново титлата, а той е дошъл за това”, смята тенис експертът Юлиян Стаматов.

Ако в неделя съдът реши да депортира тенисиста, той ще разполага с 24 часа, за да се прибере обратно в Сърбия.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.