Протести срещу инвестициите в минното дело се провеждат всяка събота от края на ноември

Стотици природозащитници отново блокираха днес няколко главни пътни артерии в Сърбия, включително граничен пункт на границата с Босна и Херцеговина, в пореден протест срещу плановете на компанията "Рио Тинто" да разработи мина за добив на литий, съобщи Ройтерс.

Протестите предизвикват главоболия на управляващата в Сърбия коалиция преди парламентарните избори на 3 април. Тази седмица министър-председателката Ана Бърнабич каза, че решението дали да бъде позволено реализирането на проекта ще бъде взето след изборите.

Екологични протести блокираха пътища и мостове в Сърбия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Демонстрантите блокираха магистрала в Белград, контролно-пропускателен пункт на босненската граница, както и пътища край градовете Чачак и Шабац и издигнаха лозунги "Спрете инвеститорите, спасете природата".

Протести срещу инвестициите в минното дело се провеждат всяка събота от края на ноември с прекъсване само за новогодишните и коледните празници.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА