Управляващите ще търсят и конституционно мнозинство за промени в основния закон

Според източници на NOVA една от темите, които обсъждат коалиционните партньори е свързана с отстраняването на главния прокурор.Също така и промени в закона, които позволяват той да бъде сменен с по-малко мнозинство във ВСС.

 С промени в антикорупционния и съдебния закон управляващите ще дадат старт на правосъдната реформа, заяви съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

„По отношение на Закона за съдебната власт става дума за един голям пакет от изменения. Основно – закриването на Специализирания съд и прокуратура, но и също и много други неща, свързани с по-голяма прозрачност, по-голяма ефективност, по-голяма отчетност на органите на съдебната власт”, обясни председателят на ПГ на „демократична България” Христо Иванов.

Кирил Петков пред NOVA: Реформа в съдебната система ще има и то скоро

Очаква се промените най-много да засегнат главния прокурор.

„Към настоящият момент например главният прокурор, за да бъде освободен, са необходими 17 гласа. Има предложение да са 13 гласа”, допълни Иванов.

Не на това мнение е обаче зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров.

„За мен това не е съдебна реформа- смяната на една личност с друга”, каза от своя страна зам.-директорът.

Работи се и по механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор.

Управляващите обсъждат законодателни промени

„Прокуратурата премина в една тактика на абсолютна война. Отвъд всякакъв здрав разум. Ясно е, че това трябва да се случи, ясно е, че Гешев трябва да си тръгне”, каза още Христо Иванов.

„Всеки прокурор в България може да започне производство срещу главния прокурор”, допълни Тодоров.

Идеята за антикорупционната комисия е да бъде разделена на две - антикорупционна комисия и комисия за отнемането на незаконно придобито имущество.

Доц. Киселова: Няма ред, по който да бъде отстраняван действащ главен прокурор

„ Само персоните няма как да променят нещата. Аз ще си позволя да кажа за работата на КПКОНПИ. Съвсем не можем да кажем, че е бухалка и че насочена само срещу врагове на властта”, коментира съдия Нели Куцкова.

Управляващите ще търсят и конституционно мнозинство в парламента за промени основния закон, за целта обаче трябва да получат съгласие и от опозиционните партии.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.