От 4 март достъпът до ресторанти ще бъде отворен и за неваксинирани лица, ако те покажат отрицателен тест

Германия планира да отмени през март по-голямата част от въведените COVID ограничения, приети от правителството за борба с пандемията, тъй като броят на новите случаи на заразяване намалява.

Две години след началото на епидемията в Германия ограниченията ще започнат да отпадат, съобщи АФП.

COVID-19: Експерти прогнозират нов пик на петата вълна (ОБЗОР)

Като първа стъпка ще се разреши на повече хора да участват в частни събирания, а достъпът до магазините ще бъде отворен за всички, без да се проверява дали лицата са ваксинирани или тествани.

От 4 март достъпът до ресторанти ще бъде отворен и за неваксинирани лица, ако те покажат отрицателен тест.

Като последна стъпка "широките ограничения на социалния, културния и икономическия живот трябва да бъдат постепенно премахнати до началото на пролетта на 20 март 2022 г.", се казва в проектодокумента, който се очаква да бъде одобрен в сряда от федералните и държавните власти.

Нова Зеландия с по-строга позиция спрямо протестиращите срещу COVID ограниченията

След тази дата водещата европейска икономика ще разчита на "базовите мерки за защита", включително носене на медицински маски на обществени места.

През този период ще бъдат отменени и правилата, които изискват от работодателите да позволяват на служителите да работят от дома, ако това е възможно.

В продължение на няколко седмици Германия ограничи достъпа до барове и ресторанти до лица, които са получили бустерна ваксина срещу коронавирус или които представят отрицателен тест, след като са били напълно ваксинирани или преболедували.

Разхлабват част от мерките срещу COVID-19

Въведени са и ограничения за контакти, като частните събирания са ограничени до 10 души или до две домакинства, ако присъства неваксинирано лице.

Канцлерът Олаф Шолц трябва да се срещне в сряда с лидерите на 16-те германски провинции, за да съгласува следващите стъпки за справяне с пандемията.

В понеделник Германия съобщи за 76 465 нови случая на Covid-19 през втората поредна седмица, в която се наблюдава спад на заболеваемостта.

Германските провинции, които разполагат със значителна автономия при въвеждането на ограничения - от носенето на маска в обществения транспорт до домашното обучение, вече започнаха постепенно да облекчават ограниченията.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК

Редактор:
Източник: БГНЕС