Те са изпратили писма до руския президент

Лидерите на Донецката и Луганската народни републики са помолили руския президент Владимир Путин да им помогне „да се отблъсне агресията на украинските въоръжени сили”, съобщава РИА Новости.

Целта на искането им е да се избегнат жертви сред цивилното население и да се предотврати хуманитарна катастрофа в Донбас, съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Путин подписа закон за ратифициране на договорите с ДНР и ЛНР

„Президентът на Русия Владимир Путин е получил писма с призив от ръководителя на Луганската народна република Леонид Пасечник и от ръководителя на Донецката народна република Денис Пушилин. Ръководителите на гореспоменатите републики от свое име и от името на своите народи още веднъж изразяват благодарността си към руския президент за признаването на техните държави”, добавя още той.

„В призивите се подчертава, че в момента гражданите на републиките са принудени да напуснат домовете си поради влошаващата се ситуация и заплахите от страна на Киев, а евакуацията им в Русия продължава. С продължаването на военната агресия на украинските въоръжени сили в републиките се унищожава гражданска и промишлена инфраструктура, училища, болници, детски градини и, което е най-лошото, загиват цивилни граждани, включително деца. Действията на киевския режим показват нежеланието му да прекрати войната в Донбас”, цитира Песков текста на писмата.

Русия призова всички страни да признаят независимостта на Донецк и Луганск

„Киев продължава да засилва военното си присъствие по линията на съприкосновение, като получава пълна подкрепа, включително военна, от САЩ и други западни държави. Режимът в Киев е насочен към разрешаване на конфликта със сила”, се казва в призивите до Путин.

„Предвид гореизложеното, ръководителите на двете републики, във връзка с настоящата ситуация и с цел предотвратяване на жертви сред цивилното население и хуманитарна катастрофа, въз основа на чл.3 и чл.4 от договорите за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ между Русия и републиките, се обръщат към руския президент с молба да окаже съдействие за отблъскване на агресията на украинските въоръжени сили и формирования”, заяви Песков.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА РУСИЯ - УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Георги Генов