Преди два дни депутатите не успяха да постигнат обща позиция

В парламента депутатите обсъждат обща декларация във връзка с напрежението между Русия и Украйна. В стаята на зам.-председателя на Народното събрание се проведе среща между Никола Минчев и останалите парламентарни групи.

Радев: Търсим варианти, за да не спират доставките на петрол и храни

Предварителната заявка е, че днес парламентът ще излезе с единна декларация. В момента се изчистват всички различия по текста, който да бъде посочен в тази декларация. Депутатите гласуваха и да има извънредно изслушване на слъжбите за сигурност, на външния министър, на министъра на отбраната и на началника на отбраната. 

Преди два дни депутатите не успяха да постигнат единна позиция, но днес мненията са в противоположна посока и се очаква от парламентарната трибуна да бъде изчетена обща декларация.

„Имаме обща позиция, че ще излезем с обща декларация, която започваме да подготвяме. Следим ситуацията отблизо. Тя се променя динамично. Това, което ние ще направим, е че ще покажем единство на институциите”, заяви Андрей Гюров.

За управляващите приоритет ще са българските малцинства в Украйна.

„За нас най-главният приоритет са българските граждани. Знаете, че има доста българи, които живеят в Украйна. Ако има бежанска вълна трябва да можем да приемем максимално колкото можем да си позволим хора, но е важно да върнем Русия обратно на масата за дипломация и преговори”, каза Настимир Ананиев.

Според депутатите конфликтната ситуация между Русия и Украйна ще доведе до последици за страната ни.

„Вероятно ще има налагане на още по-строги санкции. В сферата на енергетиката ние сме зависими от Русия така че логично е да има и неприятни последици за страната”, посочи Тошко Йорданов.

„Със сигурност ще има икономически отражения. Виждате, че вчера и цената на петрола, и цената на газа скочи нагоре. Това вероятно ще продължи и ще имаме допълнителни предизвикателства”, каза Тома Биков.

„Това е война в Европа и цялата щета ще дойде в Европа, в частност и България. Това означава слаба Европа. Европа, в която всички параметри на най-богат континент ще последва обедняване”, категоричен бе Бойко Борисов.

„Първо ние трябва да гледаме интересите на България и да се запитаме ние какво правим в тази война”, смята Елена Гунчева.

Парламентът предвижда да проведе  извънредно заседание, на което да бъдат изслушани службите за сигурност и военния министър.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.