Евентуално блокиране на системата се смята за "икономическо ядрено оръжие"

Западът не успява досега да постигне съгласие за максимални санкции срещу Русия и отказва да я изключи от междубанковата система SWIFT главно поради опасенията на няколко европейски страни за енергийните им доставки, предаде Франс прес, съобщи БТА.

Страни като Германия, Австрия и Унгария изразиха резерви, опасявайки се от отражението на подобно решение върху руските газови доставки.

ЕС замразява активите на Путин и Лавров?

SWIFT е една от най-големите мрежи за междубанкови и финансови комуникации, основана през 1973 г. Едноименното дружество - Общност за световна междубанкова финансова телекомуникация (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) - е базирано в Брюксел.

Дружеството не е листвано на борсата и е организирано под формата на кооператив от банки, като се представя за неутрално.

То е в основата на BIC-кода, който позволява да се идентифицира дадена банка чрез уникален код от 8 до 10 знака, отразяващи името на банката, страната, в която е централата й, местонахождението й, както и офиса, обработил платежното нареждане.

Планират ограничаване достъпа на Русия до финансовата система SWIFT

Според сайта на руската национална асоциация Россуифт (Rosswift), Русия е втората страна след САЩ по брой ползватели с около 300 банки и руски институции, участващи в системата.

По-конкретно тази система позволява на страни като Германия да плащат по електронен път за руските газови доставки.

Евентуално блокиране на системата се смята за "икономическо ядрено оръжие" и би въздействало решително на икономическите отношения на Русия с останалия свят.

Но да се изключи една държава от SWIFT означава също така да се попречи на собствените банки да извършват трансакции с наказаната страна. А това не убягва от вниманието на най-икономически зависимите от Русия страни като Германия.

Гърция забрани полетите над Украйна, Молдова и Беларус

Но дори и най-малко зависимите от руските суровини страни от ЕС, като Франция, остават скептични, тъй като прилагането на мярката е изключително сложно.

Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви от своя страна, че икономическите санкции, договорени вчера от лидерите на Г-7, ще засегнат трансакциите на 70 на сто от руските банки, което прави ненужно блокирането на SWIFT. Британският премиер обаче се обяви по време на срещата на Г-7 за приемането на тази мярка.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви вчера, че изключването на Русия от международната банкова мрежа SWIFT остава "опция". На въпрос на журналисти Байдън отговори, че на този етап ЕС не може да стигне до единна позиция по въпроса за прибягването до такава възможност.

Западът обсъждаше изваждането на Русия от SWIFT и малко след анексирането на Крим от Москва през март 2014 г., но не се реши на подобна стъпка.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: