Турция полага усилия за намиране на решение на конфликта, посочи той

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е разговарял с 20 световни лидери във връзка с последните развития в Украйна на фона на руската инвазия в страната, предаде в. „Дейли сабах”.

На среща в Анкара с представители на местната власт Ердоган каза, че Турция полага усилия за намиране на решение на конфликта, довел до опустошаване на Украйна и принудил над един милион цивилни да напуснат домовете си.

Ердоган към Путин: Да проправим пътя на мира в Украйна

От началото на войната Турция се опитва да играе роля на посредник между двете страни, с които тя има силни връзки.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви вчера, че външните министри на Украйна и Русия - Дмитро Кулеба и Сергей Лавров, ще участват в тристранна среща в четвъртък покрай дипломатическия форум в Анталия, който ще се проведе от 11 до 13 март. Това ще бъде срещата на най-високо равнище между отговорни представители на Украйна и Русия от началото на войната.

Външните министри на Русия и Украйна ще се срещнат в Турция

Турция запазва неутрална и балансирана позиция, като продължава дипломатическите си усилия за деескалация на конфликта в Украйна, отбелязва вестникът. Анкара не се присъедини към международните санкции, целящи изолация на Москва. Същевременно, тя затвори проливите Босфора и Дарданелите за преминаване на военни кораби по силата на конвенцията от Монтрьо от 1936 г., ограничавайки преминаването на някои руски кораби.

Ердоган съобщи също, че азербайджанският президент Илхам Алиев ще направи официално посещение в Турция на 10 март, след визитата на израелския президент Ицхак Херцог, който ще посети страната на 9 и 10 март.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Редактор: Георги Генов
Източник: БТА