Желаещите да се обучават стават стотици

Децата на бежанците от Украйна вече могат да започнат училище у нас, ако отговарят на две условия - да имат бежански статут и документ за поставени задължителни ваксини. Планът за тези, които не отговарят на изискванията, тепърва ще се разработва. Желаещите да започнат училище стават стотици, а одобрените до момента са само двама.

Първите две деца от Украйна тръгнаха на училище в Бургас. Вече са намерили приятели и дори си имат любими предмети. Децата се адаптират бързо.

„Сформиран е екип от специалисти, които ще определят нивото на компетентност и по останалите предмети и така ще преценим къде да им се окаже допълнителна подкрепа”, обясни зам.-директорът на училище „Христо Ботев” Димитрана Колева.

За двете момчета процедурата е по-лесна, тъй като имат и българско гражданство. Не така стоят нещата с останалите бежанци, за които се изисква да имат статут. Твърдят, че на границата никой не им обяснил какво трябва да направят.

„Моето лично мнение е, че трябва да се намери компромис в тази ситуация и да се излезе от положението, защото децата нямат вина за нищо”, смята Антон.

Освен статут, се изискват и медицински документ за задължителните ваксинации. Така Юрий, който има три деца, не може да ги запише нито на училище, нито на детска градина.

„Ние, за съжаление, не успяхме да си вземем медицинските документи. Те поискаха документи в електронен вариант, но е сложно да получим такава информация от здравното министерство в Украйна”, обясни Юрий.

Министърът на образованието акад. Николай Денков обясни, че има ясна процедура, по която бежанците могат да запишат децата си в училище. „Това е една декларация, качена е на нашия сайт, попълва се и се предава в регионалното управление на образованието”, уточни той. Признава обаче, че със здравния статус на децата ще има затруднения.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.