Премиерът коментира актуалните теми от социално-политическия живот у нас по време на среща с бизнеса

„Хибридните атаки не са някакъв мираж. Има сериозни инвестиции в съобщения и новини, които непрекъснато се опитват да разклатят ситуацията, не само у нас, но и в Европа и по целия източен фланг. Нашите политически сили обаче също са готови да се въвлекат в тези хибридки, за да извлекат минимални политически дивиденти, което вече е предателство”. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на среща с представители на бизнеса във вторник.

„Това, което се случи на Шипка на 3 март: може би е случайност – не мога да бъда сигурен. Но на 1 март „Възраждане“ имаше двучасова среща с Митрофанова. За какво си говореха? За култура, за Пушкин?", попита премиерът. И допълни: „На паметника имаше тълпа от 2000 души, не за да хвърлят топки, а за да са сигурни, че българското правителство няма да поднесе букети на Паметника на Шипка. Не ни беше страх, качихме се и поднесохме букетите. Трябва да разграничим нашата привързаност към Русия – на база култура, на база приятелство и пропагандата през годините. Аз лично имам много приятели на доста места в Русия. Но това не е същото като режима на Путин. Аз затова исках да коленича на Шипка - защото руски войни са дали живота си за България и са оставили своите кости там”, коментира още Петков.

"Опитваме се да използваме настоящата криза като някаква възможност. Въпреки тежките ситуации, се стараем да поставяме положителен знак. Не изпускаме опция да завъртим проблемите към възможност", каза още министър-председателят. 

Той коментира и работата на управляващата коалиция. И категорично заяви, че няма да бъде премиерът, който ще подаде ръка на ГЕРБ. По думите му това била партия, която е „крала от България толкова години”.

Опасенията за разногласия в коалицията Петков обясни със старанието на БСП да балансира между симпатиите на голяма част от избирателите си към Русия и настоящата ситуация с войната в Украйна. „БСП все пак успяха да запазят посоката на ЕС и НАТО”, заключи Петков.

 

 

„Правим неща, които вярваме, че са правилни. Следим ситуацията с войната в Украйна. По отношение на бежанците – всяка една система, която моето правителство имаше, беше продънена. Агенцията по бежанците може да обработва по 30 души на ден, а у нас влизат по 2000 - 3 000”, каза още министър-председателят.

По думите му тази система никога не е поемала толкова хора. „Предишната система беше: дайте да ги вкараме в едни лагери и да обработваме по 30 души на ден. А сега имаме майки с малки деца. Всички ведомства започнаха да работят от нулата. Ние нямахме някакъв план”, посочи още Петков.

Той подчерта, че справянето с тази криза е работа не само на правителството, а всички „трябва да запретнем ръкави”. „Нямахме план за сценарий „Чернобил 2”. Решихме да закупим допълнително пшеница, за да не ядат децата ни радиоактивен хляб, ако реколтата в България се окаже заразена. Проверихме и какво се случва с бомбоубежищата. Те не са пипани от 30 години – има едно ремонтирано, но там се е спукала тръба и то е наводнено. Имаме противогази за всички. Те обаче са неработещи и просто са складирани, защото не знаят какво да ги правят. Проверихме и ситуацията с йодните таблетки – нямахме такива. Сигналната система пък не работи, защото на много места няма батерии”, обясни Петков.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.