Говорителят на Кремъл заяви, че австрийският или шведският вариант за Украйна се обсъжда и може да се разглежда като компромисен

Русия са предложили Украйна да гарантира, че ще остане неутрална страна от НАТО. 

В последния кръг преговори, Москва са казали, че биха приели Украйна да се демилитаризира и да има статут подобен на Австрия или Швеция, обяви говорителят на Кремъл. В конституцията на Австрия е записано, че трябва да е неутрална и е забранено страната да влиза във военни съюзи. Украинците са против предложението на Русия. Киев не вижда достатъчни гаранции за бъдещата безопасност на страната в предложението на руснаците. 

Михайло Подоляк, който води преговорите от украинска страна написа в Телеграм, че в момента Русия води пълномащабна война срещу своя съсед и трябва в евентуален договор да участват страни, които да гарантират, че това никога няма да се случи отново.

Кулеба: Руските военни продължават да отвличат украински лидери

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че австрийският или шведският вариант за Украйна като демилитаризирана държава се обсъжда и може да се разглежда като компромисен.

Помощникът на руския президент Владимир Мединский съобщи, че по време на преговорите Киев е предложил в Украйна да се създаде австрийски или шведски вариант на демилитаризирана държава - предложение, което Москва разглежда като "известен компромис“.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: