Тя обяви, че правителството може да обяви форсмажорни обстоятелства не за определена стока, а за период от време

Министерство на икономиката ще внесе в Министерски съвет решение за обявяване на форсмажорни обстоятелства, съобщи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова пред депутатите в Народното събрание.

"Търговските и икономическите ни представителства в чужбина започнаха да проучват възможни алтернативни доставки за материали, използвани в строителството. Българските фирми искат обявяване на форсмажорни обстоятелства. Министерство на икономиката ще внесе в Министерски съвет решение за обявяване на форсмажор", заяви още Нинова.

Тя обяви, че правителството може да обяви форсмажорни обстоятелства не за определена стока, а за период от време. Нинова ще предложи този период от време да бъде от 24 февруари 2022 г. до месец март.

А един от секторите, които имат най-сериозни проблеми в момента, е строителният. 40% от доставките на стоманата в световен мащаб идват от Украйна, а заради войната са спрени. 

"Недостиг на материали, което води до забавяне на строителството и невъзможността да се завърши навреме, което значи неизпълнение на договора като срокове и неустойки за всички строителни фирми", посочи Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите.

Без форсмажор фалитите са неизбежни, твърдят от Камарата. "Има фирми, които в момента обсъждат с правителството дали да не се откажат да продължат строителството, защото по-евтино да излиза да се откажат и да платят неустойка". 

Синдикатите подкрепят мярката, която според тях ще даде глътка въздух на индустрията.

"Едно такова решение на правителството казва – да, ние сме в ситуация на форсмажор и това дава възможността да бъдат задействани търговските клаузи в договорите", заяви Димитър Манолов от КТ „Подкрепа”.

Предложението тепърва ще бъде внесено в Министерския съвет. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС