Володимир Зеленски говори пред Конгреса на САЩ

Руски удар по жилищни сгради в района на Киев. Украинската армия отговори с контраофанзива. От снощи в столицата е в сила 35-часова забрана да се излиза по улиците.

На фона на това продължават преговорите и дипломатическите совалки. Официална Москва изрази „известна надежда за постигане на компромис в преговорите”, но на масата е поставено и неучастието на Украйна в НАТО.

FT: Киев и Москва със значителен напредък по мирен план

В същото време, пред американския сенат Володимир Зеленски отново поиска зона, забранена за полети и още санкции.

Във видеообръщение към конгресмените Украйна поиска още военна помощ от САЩ и НАТО. Изявлението му беше посрещнато с аплодисменти на крака. Както по-рано в Европейския и Британския парламент, президентът на Украйна беше третиран като герой от всички, независимо от партийната принадлежност.

„Мирът във вашата държава вече не зависи само от вас и народа ви. Зависи и от вашите съседи. Зависи от тези, които са силни. А силна страна - не означава голяма страна. Означава съседът да е смел и да е готов да се бори за гражданите си и за гражданите на целия свят”, посочи Зеленски.

Както Съединените щати, така и НАТО вече на няколко пъти отхвърлиха варианта да гарантират зона забранена за полети над Украйна. Защото това ще въвлече НАТО директно във войната.

Байдън обяви 800 млн. долара допълнителна помощ за Украйна

По-рано днес Русия предложи нов вариант за бъдещето на Украйна. Според Москва, Украйна трябва да бъде устроена по „австрийски модел”. В Конституцията на Австрия е записано, че трябва да пази неутралитет и не може да влиза във военни съюзи.

„Украинското ръководство има явни предпочитания към външния ефект. Провеждат се срещи, за да покажат картина по телевизията и в интернет”, смята външният министър на Русия Сергей Лавров.

Водещият преговарящ от Украйна написа в социалните мрежи, че страната не е Австрия, има своите права и не вижда в руското предложение реални гаранции за своята сигурност.

Тези преговори вървят на фона на поредните разрушения и смърт на цивилни в Украйна. Пак бяха ударени жилищни блокове в Киев. Това е пореден ден, в който жители на Киев загиват в домовете си или на улицата, в гъстонаселени жилищни квартали.

„Надявахме се, че няма да се случи тук. Няма никакви военни цели наоколо. Просто жилищен квартал. Няма дори заводи”, обясни жителят на бомбардирания квартал Анатолий Мисник.

Зеленски пред Конгреса на САЩ: Русия превърна небето ни в източник на смърт, искаме помощ

Въпреки непрестанния обстрел, положението в Киев далеч не е най-тежкото в страната. Харков, Суми, Чернигов и особено Мариупол понасят големи разрушения и хиляди убити. Лекарите в Харков описват невъзможния избор между осигуряването на кислород за тежко болните и криенето в мазето на болницата от руските бомби.

„По-леките случаи ги сваляме. По-тежките просто остават горе. Ако се опитаме да ги преместим, просто ще умрат”, коментира лекарят в Харков Павло Нартов.

Харков е най-големият град с рускоговорящи извън границите на Русия. Но жителите му не посрещнаха руските войски по-различно от останалите украинци. И това не им спести ужасът на войната.

Путин с рядка медийна изява

Владимир Путин направи днес една от редките си медийни изяви, откакто започна войната. Той говори за икономическия и финансов натиск срещу Русия и се закани, че това няма да успее.

Путин с видимо раздразнение говореше за начина, по който Западът замрази държавните резерви на Русия. Той каза, че това е доказателство, че парите на страната може да бъдат откраднати. Путин призна, че в Русия идват трудни времена - очаква се повишение на безработицата, както и повишение на цените и инфлацията.

Путин: Цялата планета ще плати за амбициите на Запада

Руският президент се закани, че Западът няма да успее в опитите си за разцепи руското общество и да спре развитието на страната. Путин каза още, че той е готов да обсъди неутралност на Украйна, но войната, която в Русия наричат специална операция, ще продължи.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Георги Генов