В официално изявление организаторите подчертават, че няма да изключва или да изолира хора на изкуството въз основа на националността им

Международният кинофестивал в Берлин се присъедини към кинофорумите в Кан и Венеция, като обяви, че няма да налага забрани за участие в следващото си издание на руски филми, но отказва да приема официални руски делегации, съобщи електронното издание "Дедлайн".

В изявление на организаторите на "Берлинале" се посочва, че дори пред лицето на престъпната руска военна агресия не би могло да се очаква от фестивала да изключва или да изолира хора на изкуството въз основа на националността им. 

Твърде често тъкмо тяхната работа изразява критика към режимите, се посочва в изявлението.
В него се добавя, че официални държавни институции, и в този случай руски институции или делегации, както и подкрепящи режима, няма да бъдат допускани на "Берлинале".

Украинската филмова академия призова за бойкот на руското кино и бе подкрепена от множество известни украински режисьори и от международни институции, сред които Европейската филмова академия и Полския филмов институт.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Илиян Ушеров
Източник: БТА