Те се събраха първо пред сградата на Министерския съвет

Арести по върховете на опозицията. Текат 24 часа от задържането на бившия премиер Бойко Борисов. Мащабната акция на националната полиция започна около 20 часа вечерта в четвъртък и продължи след полунощ. Тя се е провела с процедура по "неотложност", което позволява полицейски арест без съдебна заповед.

Обискирани бяха домовете на лидера на ГЕРБ в Банкя, на бившия финансов министър, както и на дългогодишния ПР на Борисов - Севделина Арнаудова. Малко преди полунощ и тя, и Владислав Горанов също бяха задържани.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Първоначално от МВР обявиха, че акцията е заради злоупотреби с евросредства. Денонощие по-късно, обаче ведомството мълчи. Европрокуратурата също, а спецоперацията предизвика гняв в партийните редици. Протестите продължават и в момента. Бойко Борисов все още е в ареста. Очаква се прокуратурата да  обяви нови детайли около разследването.

Минути след новината за ареста на Бойко Борисов се появи и защитата му. Депутати, членове и симпатизанти на ГЕРБ бързо се събраха пред дома му в Банкя. Опитаха да спрат ареста. И отвърнаха на атаката с атака. Поискаха оставка на правителството.

„Оттук  нататък всеки човек може да бъде арестуван от комунистите и комунистическото управление, ако час по-бързо това управление не бъде свалено”, заяви Тома Биков, ГЕРБ

 „Новата власт зад усмивката показа истинското си лице, а то е озъбено и отмъстително”, посочи Томислав Дончев, ГЕРБ.

 

 

Бойко Борисов все пак бе отведен. Но и последван от хората си. Така протестиращите стигнаха до вратите на Главна дирекция „Национална полиция“.  „И сме тук, плътно зад нашия лидер”, категорична е Николина Ангелкова, ГЕРБ. И пак поискаха управляващите да си ходят.

Нощта мина, но протестът продължи. A точно в 9 часа се прехвърли и пред Министерския съвет. Където беше посрещнат от униформени служители. Демонстрантите за кратко блокираха движението по булевардите „Дондуков“ и „Цар Освободител“. Малко по-късно хората тръгнаха на шествие, което стигна до сградата на МВР.  Оттам симпатизантите се насочиха към Народното събрание, където депутатите изслушваха вътрешния министър Бойко Рашков. 

„Това не е нормално - вечерта да се арестуват хората”, заяви една от протестиращите.

„Искам оставката на цялото правителство, защото това не е нормално в 21 век в страна от ЕС, демократична, да се случват такива неща, това ни връща в едно мракобесие”, посочи друга демонстрантка.

Към призивите за оставка се присъединиха и всички депутати от ГЕРБ. Които извървяха пътя – от пленарната зала до протеста.

„Няма да разрешим на никого – било то на Кирил Петков или Бойко Рашков, да е над закона.”, категорична беше Десислава Атанасова, ГЕРБ.

От триъгълника на властта  партията на Борисов атакува и президента Румен Радев.

„В България вече има диктатура, ето го диктаторът – оставка. А там е началникът на щаба на диктатора”, заяви Костадин Ангелов, ГЕРБ-СДС.

Недоволството се прехвърли и пред силовото министерство. Където обаче не откриха министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Който в този момент отговаряше на въпроси от парламентарната трибуна. Така протестът тръгна към парламента.  А партийният актив пак поиска нови избори и оставка на кабинета „Петков“.

 

ВСИЧКО ЗА АКЦИЯТА НА МВР И ЗАДЪРЖАНЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.