Именно тя е направила последното интервю с Борис Немцов

Ксения Ларина е легендарна водеща от вече закритото радио „Ехо Москвы“. Именно тя е направила последното интервю с Борис Немцов. Малко след като напуска радиото опозиционният лидер е разстрелян. През годините е участвала в десетки подписки, насочени срещу политиката на Владимир Путин. След безпрецедентната акция на Мaрина Овсянникова, която излезе в ефир с плакат срещу войната в Украйна, тя заяви за "Офанзива", че "Путин не е длъжен да си ходи и да бъде съден".  

Изненадахте ли се от акцията на Марина Овсянникова? 

Да, разбира се. Изненадахме се всички колеги в Русия. Никой не предполагаше, че на пропагандния Первъй канал ще се появи такъв герой и смелчага. Искам да знаете, че на втория ден от войната, на 26 февруари, една от бившите журналистки, водеща на Новините, написа в своя фейсбук профил призив към колегите си, да използват 34 секунди в ефир, за да кажат истината. Може би с цената на уволнение, но така да спасят душите и съвестта си. И ето, че не след дълго дойде и тази проява на Марина Овсянникова. Не знам дали тя е прочела този пост, но предполагам, че чувството на вина и срам, я е подтикнало към подобно действие.  Струва ми се, че това е искрен порив и затова мога да и кажа: „Марина, огромно благодаря!“ 

Какво мислите за войната в Украйна? 

Какво да мисля – мисля това, което всички нормални хора. Аз съм ужасена. Мисля си обаче, че вече е късно. Трябва да се вземат всички възможни мерки, за да бъде спрян този човек, който нападна една свободна и суверенна държава. Той прави това с особена жестокост. Този човек е военнопрестъпник. Всички негови действия могат да бъдат свързани със събитията от началото на 40-те години на миналия век. Може да се направи паралел с това, което се е случвало в нацистка Германия. Спомнете си онези дни, когато Фюрерът печели изборите през 1933 година и става пълноправен, легитимен лидер и вожд на Германия. Така се получи и при нас. Сами го избрахме, сами го търпяхме, сами пропуснахме развоя на историята и ето какво получихме. Сега ние сме държава агресор. И най-голямата война на 21 век се предизвика от президента на Руската федерация.  

Дори в държава като България е разпространено мнението, че политиката на Владимир Путин се подкрепя от мнозинството руснаци. Така ли е наистина? 

На социологическите проучвания в Русия отдавна не трябва да се вярва, защото все едно да се провежда социологическо проучване в диктаторски режим или в Съветския съюз. Как изобщо си го представяте? Сега хората се притесняват дори от анкетьорите с микрофони, когато се приближават към тях на улицата или когато им се обаждат по телефона, за да отговарят на въпроси. Отговарят така, че да не предизвикват никакви подозрения към тяхната лоялност към властта. Ако съдим по атмосферата, която наблюдаваме по националните канали, чувството е че, болшинството руснаци поддържат войната. Но знаете ли, аз мисля, че не е точно така. Руснаците, които са избиратели на президента, те поддържат Владимир Путин. Ако той започне война, те ще го подкрепят. Ако той спре военните действия, те ще го подкрепят. Ако той обяви всички свободно мислещи хора за агенти, те ще го подкрепят.

Тази подкрепа е конкретно към вожда, към Путин. А какво точно прави той, струва ми се, че руснаците не разбират особено, не се и стараят да вникнат в това. За съжаление болшинството от хората са жертви на пропагандата, те вярват във всяка дума, във всяка безумна фалшива новина, във всяка безумна лъжа. Те вярват. При това след като имат възможност да видят истината, могат да потърсят в интернет, да проследят телеграм каналите. Отдавна всички се научиха да заобикалят рестрикциите, които властта поставя при достъпа до сайтовете или унищожавайки цели редакции. Всеки човек в 21 век може да намери начин, да узнае каква е истината. Въпросът е дали има желание за това. И за съжаление струва ми се, че такова желание да се търси истината отсъства от нашите сънародници.  

Работили сте в "Ехото на Москва", сега радиото е затворено. Заглушава ли се свободата на словото в Русия? 

Отдавна. Това не се е случило сега. Сега се дозаглушава, извинете за този глагол. Доверието отдавна се прекъсна, началото беше с унищожаването на НТВ в първите години от управлението на Владимир Путин. Това, което той се постара да направи за тези 20 години, да унищожи всеки свободен вестник,  всяка критика насочена към властта и лично към себе си. Така че това не е започнало сега. Свободно слово в Русия отдавна няма. Във всеки случай в държавните медии няма. Останаха няколко независими вестници, като Независимая газета, които и до този момент се държат. Така както беше телевизия Дождь, която беше закрита и разгромена и радио „Ехото на Москва“, което също вече не съществува.  

Вие сте подписали декларацията „Путин е длъжен да си ходи“ през 2010 година. Какво мислите днес, 12 години по-късно? 

Ние всички подписвахме, че Путин трябва да си ходи. Подписвахме петиции против войната в Крим и анексията през 2014 година. Петициите и откритите писма против агресията, против политиката на Владимир Путин, против чудовищните закони, които приемат през последните 20 години в Държавната Дума. Какво да мисля? Той още не беше дошъл на власт, когато аз мислех, че трябва вече да си ходи. Никога не съм гласувала за него и смятам, че това е една от най-големите грешки на нашите демократични лидери, които решиха да подкрепят Владимир Путин. Смятам, че това е голяма политическа грешка на Борис Елцин, който избра да подари на такъв приемник родината. Елцин, на прощаване, в неговия кабинет в Кремъл му каза „Грижете се за Русия“. Днес Путин унищожи Русия. 

Какво е решението на кризата днес? 

Това не е криза. Каква криза? Това е самоубийство. Той убива собствения си народ, убива страната. Всичко, което беше постигнато през годините и перестройката на Горбачов и постигнатото при управлението на Борис Елцин в порива към демокрация и свобода. Всичко това Путин го унищожи. За тези три седмици той ликвидира всичко. Аз напуснах страната още преди години, на мен ми се струва че това не е само съветска власт, струва ми се, че се връщат времената на Сталин. Какво ще се случи оттук нататък не знам. Така че не мога да нарека това криза. Криза е когато се повишава цената на бензина. Това не е криза, а унищожение на цялата страна.

Знаете ли, един от моите колеги каза, че от тази война Путин няма да излезе жив, не в смисъл, че ще бъде разстрелян, а че няма да оцелее като политик. Та Путин няма да оцелее, но и Русия няма да остане цяла. Защото бедите ни очакват занапред, когато войната приключи. Ние ще научим още много истини, които ще ни бъдат разказани. По същия начин, както след поражението през 1945 година немците са разказвали делата на нацистка Германия. Показваха руините, труповете и унищожените градове и села. И ми се струва, че руснаците ще трябва да видят какви са последиците от действията на вожда, когото те са поддържали. Гласували сте за тази война – сега вижте какво сте направили. Никога не съм си мислила, че ще доживея до такава война, до такъв срам и позор за моята родина. 

Напускате Русия преди 5 години, а по думите на вашият главен редактор Алексей Венедиктов, заради Владимир Соловьов. Разкажете какво се случи тогава?  

Това беше комплекс от причини. Бяха тежки времена. След 2014 година, след анексирането на Крим, нашата страна се промени до неузнаваемост. Властите престанаха да се притесняват от приеманите от тях решения. По-рано, до 2014 година за всяко, да го наречем съмнително решение, властите се опитваха да подготвят обществото, свикваха специални митинги, пропутински, за да демонстрират подкрепа. След 2014 година властите престанаха да изпитват каквото и да е притеснение. Решиха да унищожат всяка част от демократичното общество, всички опити да се изкаже свободно мнение и критика към властта. Положението в страната беше особено тежко. След това убиха Борис Немцов. За мен това беше голям удар. Защото Борис Немцов даде последното си интервю за мен в „Ехото на Москва“. Той беше в ефир тази вечер. С него се разделихме в 10 часа вечерта.

След интервюто той тръгна към друга среща. И буквално след половин час разбрахме, че е бил убит. За мен това беше шокиращо. Аз дори не знаех как да продължа живота си. А когато избухнаха и гражданските сблъсъци и гражданската война, когато започнаха да съставят списъци с враговете на народа и на така наречените чужди агенти, Соловьов се включи активно в тази кампания. В своето предаване в национален ефир, и по радиото и по телевизията, той отдели специално внимание на мен като представител на това вражеско малцинство в кавички.

Цитираше мои текстове, мои публикации във Фейсбук, обиждаше ме. И аз започнах да получавам много заплахи предполагам от негови фенове. Но последната капка беше, когато ми изпратиха фотография на убития Борис Немцов, там, където са го разстреляли – на моста. Тогава не издържах, не знаех как да продължа да работя. Обзе ме чувство на абсолютно отчаяние, безсилие и депресия. През 2017 година в редакцията нападнаха и опитаха да убият нашата репортерка Татяна Фелгенгауер. Нападателят беше един безумец, който я наръга с нож. Но съм сигурна, че той е бил под влияние на пропагандата и е решил да избави обществото от такива вредители в кавички. Разказвам ви какви са били събитията. И тогава Алексей Венедиктов ме посъветва да напусна страната и аз го послушах.  

А възнамерявате ли да се върнете в Русия и кога?  

Когато всичко приключи. Когато падне този режим, както казва Пушкин, когато за Русия премине есента.  Тогава естествено ще се върна. Аз мисля че има много хора, които мечтаят за това, надяват се. Такива хора напускат сега Русия – водещи личности, водещи учени, водещи журналисти. Моят принос е доста скромен в това антивоенно движение, но аз също се чувствам като част от своя народ. Много се възхищавам на моите колеги, които дори в чужбина, продължават да говорят, че Русия - това не е Путин. Русия, това сме ние.  

Повече вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.