Възможно е причината да е повреда в двигателя

Възможна повреда в двигателя е евентуалната причина за катастрофата на пътническия самолет на China Eastern Airlines. Това съобщи китайският вестник „Huanqiu Shibao“.

Експертът по авиация и главен редактор на изданието „Aerospace Knowledge“ Ван Янан заяви, че сега е твърде рано да се правят окончателни заключения, тъй като трябва да се разчетат показанията на черната кутия.

"Съдейки по информацията за самолета, нямаме данни за разговорите на пилотите с диспечерите. С голяма вероятност може да се каже, че самолетът е получил повреда в двигателя на крейсерска височина, в резултат на което пилотите са загубили контрол над самолета", каза той.

"След това самолетът е започнал бързо да губи височина, което е довело до катастрофата. Това е много сериозна техническа повреда", добави експертът. "За да се говори за конкретни причини, трябва да се проучат данните от черните кутии", добави Ван Янан.

Инцидентът е най-голямата самолетна катастрофа в Китай от 12 години насам. През 2010 г. пътническият самолет Embraer-190, изпълняващ полет VD8387 от Харбин до Ичун, прескача пистата в условията на мъгла и се разбива на земята, след което корпусът му се разделя на две части и се запалва. В самолета са пътували общо 96 души, от които 44 са загинали, а 52 са били ранени.

Самолетът Boeing 737 на авиокомпания China Eastern Airlines със 132 пътници на борда се разби в южната част на Китай. Все още няма информация за загинали и ранени. Това съобщи Китайската национална телевизия в понеделник, цитирана от ТАСС.

Предполагаемото място на катастрофата се намира в планински район. На мястото на инцидента, където избухва пожар, са насочени спасителни екипи.

Авиокомпанията експлоатира Boeing от 2015 г. насам.

По данни на Flightradar24 самолетът е излетял от Кунмин в 13:15 ч. местно време и е пътувал за Гуанджоу. Около 14:20 ч. близо до Уджоу самолетът рязко започва да намалява скоростта си и да губи височина, след което изчезва от радарите.

Китайският президент Си Цзинпин заяви, че е шокиран от самолетната катастрофа и нареди пълно разследване на причината за инцидента, съобщиха държавните медии.

"Шокирани сме да научим за катастрофата на самолета MU5735 на China Eastern", съобщи държавната телевизия CCTV, като същевременно призова да се положат всички усилия за спасяване на хората и за установяване на причината за катастрофата възможно най-скоро.

На място е изпратена работна група.

Един от жителите на село в района разказал пред местен новинарски сайт, че при катастрофата самолетът се е разпаднал напълно и че е видял близките горски масиви, унищожени от пожара.

От днес следобед авиокомпанията China Eastern е променила уеб сайта си в черно-бели цветове.

През последното десетилетие китайската авиационна индустрия се смята за една от най-сигурните в света, като предишният подобен инцидент е Китай е бил през 2010 г. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Георги Генов
Източник: БГНЕС