Видеото на опустошения град и музиката на Бах обиколиха света за часове

Мъж излезе да свири на виолончело сред разрушенията в Харков. Видеото на опустошения град и музиката на Бах обиколиха света за часове.

Младият музикант иска да събере пари за възстановяването на града си, след края на военните действия. Денис Карачевцев даде първото си телевизионно интервю пред Благой Цицелков.

В центъра на разрушенията един мъж, току-що навършил 30, свири на своето виолончело. Пред унищожената сграда на полицейското управление. Избира сюита № 5 на Бах.

„За мен беше важно първото ми изпълнение в опустошения Храков да бъде именно сюитата на Бах за виолончело, защото това е доста духовна музика. Тя говори за човечеството, вечните ценности, не само тази 5-та сюита, а и целия цикъл на Бах. Тази мелодия, тази музика, можете да свържете със свещеното писание, със самата Библия и заветите в нея. 5-та сюита е разказ за един много драматичен момент, момента на Христовото разпятие”, споделя Денис Карачевцев.

Той вярва, че както в Библията, така и в живота, след Разпятието ще дойде Възкресението.

„Вече заснехме няколко видеа на различни локации, които са емблематични за Харков. Идеята ни е чрез тях да стигнем до хората от целия свят и да получим подкрепата им за възстановяването на града, след края на войната”, казва Денис.

С публикуването на първото видео от проекта, мисията на Денис е на път да се осъществи. Не се страхува да бъде в Харков.

„Поемам този риск в името на хората, в името на моят град, за да зарадваме хората и да защитим честта на Украйна. Вярвам, че в този труден момент, всеки жител на моята страна, моя град може да направи нещо полезно, за да подкрепи страна си и своя народ. Тъй като аз съм музикант, а моят език е музиката, за това избрах нея, за да предам това, което се случва в Украйна”, казва Денис.

Над 600 са разрушение сгради в родния град на младия музикант. Свирил е в някои от най-престижните концертни зали в Австрия, Япония и Турция и даже сред руините на антична тунизийска арена - Ел Джем. Сега свири в руините на родната си Украйна.

„Получих коментари от хора, които ми казват, че не е сега моментът за музика. Но, знаете ли, войната продължава вече много време, нашите умове привикнах с ужаса и трагедията и затова за мен беше важно хората да чуят отново музика на живо. И след като излязох с моето чело, хората ми казаха, че чуват за първи път жива музика, откакто сме във война. Споделиха ми, че е това ги връща към нормалното състояние на ума им. За мен е важно хората да живеят без страх”, казва Денис Карачевцев.

„Аз съм на 30, вчера беше моят рожден ден. И това видео е моят подарък за света”, споделя той.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook