Двамата проведоха телефонен разговор

Президентите на Турция и на Украйна обсъдиха днес в телефонен разговор актуалната ситуация в руско-украинската война, както и "постигнатия етап" в преговорите за прекратяване на конфликта.

По време на разговора, който се състоя ден след срещата на върха на лидерите на НАТО в Брюксел, Реджеп Тайип Ердоган каза на Владимир Зеленски, че по време на срещата е потвърдил подкрепата на Турция за териториалната цялост на Украйна, се казва в изявление на Дирекцията за комуникации

Президентът Ердоган каза също на украинския си колега, че по време на двустранните си срещи с останалите присъстващи лидери "е споделил изчерпателно... активната и принципна политика", която Анкара провежда, и "ефикасните дипломатически усилия, които полага", се допълва в изявлението.

"Президентът Ердоган подчерта, че Турция е оказала цялата помощ, която е била по силите ѝ, по време на този процес", се казва в заключение.

След срещата на върха в четвъртък НАТО публикува съвместно изявление, в което се казва, че ще ускори трансформацията си в "по-опасна стратегическа реалност".

"Войната на Русия срещу Украйна разруши мира в Европа и причинява огромно човешко страдание и разрушения", се казва в него.

Русия започна войната си на 24 февруари. Тя беше посрещната с международно възмущение, като ЕС, САЩ и Обединеното кралство, наред с други, въведоха строги финансови санкции срещу Москва.

Според оценките на ООН в Украйна са загинали най-малко 1081 цивилни граждани, а 1707 са ранени, като същевременно ООН предупреждава, че истинската цифра вероятно е много по-висока.

Над 3,7 млн. украинци също така са избягали в съседни държави, а още над 6,5 млн. са разселени в страната, по данни на Агенцията на ООН за бежанците. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Редактор: Габриела Винарова
Източник: БГНЕС