След месец и половина на бойни действия руските части се препозиционират

Войната в Украйна навлезе в 48-ия си ден. Руските сили продължават атаките си срещу стратегическия пристанищен град Мариупол, който украинските войници се опитват да защитят. На този фон украинците очакват готвената мащабна руска офанзива и в Донбас. А ООН настоява за разследване на насилието над жени от началото на конфликта. Според световната организация две трети от децата на Украйна са сменили местоживеенето си от началото на войната.

След месец и половина на бойни действия руските части се препозиционират и се концентрират в източната част на Украйна. Целта е да се овладее областта Донбас. Москва продължава да оказва натиск върху обсадения вече седмици наред и почти унищожен Мариупол, откъдето постъпват съобщения за катастрофална хуманитарната ситуация.

“Разбираш, че някой е умрял в този момент. Но всъщност си щастлив, че не си ти”, споделя Марина Михайлова.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Русия засилва ударите на изток

Лидерът на проруската сепаратистка Донецка народна република обяви, че силите му са превзели напълно Мариупол. Киев обаче отрече твърдението и обяви, че води последна битка.

„Днес чухме изявление на окупаторите, които потвърждават, че се готвят за нов етап в терора си срещу нас и нашите защитници. Един от говорителите на нашествениците каза, че обмислят използването на химическо оръжие срещу защитниците на Мариупол. Ние го приемаме много сериозно. Искам да напомня на световните лидери, че възможността за използване на химическо оръжие вече беше обсъждана от руските военни. И тогава реакцията на руската агресия трябваше да бъде по-сурова и по-бърза”, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Великобритания обяви, че проверява твърденията за химическа атака в обсадения от руските сили Мариупол. Пред Асошиейтед прес, кметът на града заявява, че повече от 10 хиляди цивилни са загинали досега в Мариупол и че броят на жертвите може да надхвърли 20 хиляди, тъй като улиците са покрити с тела. По думите му, руските военни събират труповете в складовете и хладилните помещения на голям търговски център.

Украйна призова Запада за повече оръжия

Междувременно, изтеглянето на руските войски от северните предградия на Киев разкрива все повече доказателства за непоносими страдания на цивилното население, с убийства, изтезания и сексуално насилие. Представители на ООН настояха за разследвания на насилието срещу жени и защита на децата в Украйна. На заседание на Съвета за сигурност Русия за пореден път отхвърли обвиненията и обяви, че не взима на прицел цивилни.

„Все по-често чуваме за изнасилване и сексуално насилие. Тези твърдения трябва да бъдат независимо разследвани, за да се гарантира справедливост и отговорност. Комбинацията от масово разселване с голямото присъствие на наборни военнослужещи и наемници и бруталността, проявена срещу украинските цивилни, повдигна всички червени знамена”, Сима Бахус, изпълнителeн директор на агенцията на ООН за жените.

Близо две трети от украинските деца са напуснали дома си след руската инвазия на 24 февруари, съобщиха от Детския фонд на ООН, УНИЦЕФ. Това са над 4 милиона и 800 хиляди от общо 7 и половина милиона деца.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Станимира Шикова