Градът е главната цел на Москва в източната украинска Донецка област

Повече от 1000 украински морски пехотинци са се предали в обсаденото украинско пристанище Мариупол, заяви днес руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс. Мариупол е главната цел на Москва в източната украинска Донецка област. 

Ако руснаците завладеят индустриалната зона "Азовстал", където морските пехотинци са се окопали, те ще имат пълен контрол върху пристанището, тясната ивица земя между районите под руски контрол на запад и изток, и ще осигури сухопътен коридор за руските войски и доставки.

Журналисти на Ройтерс, които придружават подкрепяните от Русия сепаратисти, видяха огнени вълни, издигащи се днес от комплекса.

В тазсутрешната си сводка украинският генерален щаб казва, че руските сили продължават да атакуват „Азовстал“ и пристанището. Представител на украинското министерство на отбраната заяви, че няма информация за предали се морски пехотинци.

Говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков каза, че 1026 войници от 36-а бригада на украинската морска пехота са се предали в металургичния завод в Мариупол, предаде Асошиейтед прес.

Сред тях са 162 офицери и 47 жени военнослужещи. 151 от предалите се са ранени и са получили медицинска помощ, съобщи Конашенков.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Олексий Арестович не коментира съобщението за масово предаване в Мариупол, но написа в Туитър, че след "рисковани маневри" части от 36-а бригада на морската пехота са успели да се свържат с други украински сили в града.

По-рано чеченският лидер Рамзан Кадиров каза, че над 1000 украински морски пехотинци са се предали, и призова оставащите войници, които се крият в "Азовстал", да сложат оръжие.

В металургичния комбинат в момента има около 200 ранени, които не може да получат никаква медицинска помощ, написа Кадиров в пост в Телеграм. За тях и за всички останали ще е по-добре да сложат край на тази безсмислена съпротива и да си отидат у дома при семействата си, заяви още той.

Руската телевизия излъчи кадри, за които твърди, че са с украински морски пехотинци. Хората, много от които са ранени, се предават вчера в стоманодобивното предприятие "Илич" в Мариупол. Телевизията показа също колона от войници, които вървят по път с вдигнати ръце. Един войник държи украински паспорт.

В репортаж от тази нощ на руската държавна телевизия за предполагаемото масово предаване на украински морски пехотинци бяха показани мъже в камуфлажни униформи, които носят ранени на носилки.

Украинската армия съобщи днес в Telegram, че въздушните руски бомбардировки в Мариупол продължават и са насочени най-вече срещу пристанището и големия металургичен комплекс "Азовстал". Този лабиринт, превърнал се в бастион на украинските сили, които се окопават на километри в него, ще стане арена на ожесточена битка за пълния контрол над града, отбелязва Франс прес.

Журналисти от АФП на място, които се движат с руските сили в Мариупол, видяха овъглените руини на града, за който украинските власти казват, че е разрушен на 90 процента.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Редактор: Габриела Винарова
Източник: БТА