Тя ще противодейства на контрабандата на оръжие

Американският флот съобщи днес, че създава нова многонационална специална бойна група, която ще има задачата да противодейства на контрабандата на оръжие във водите около Йемен, което е поредният отговор на Вашингтон на атаките на хусите срещу Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), предаде Ройтерс.

Стъпката идва след серия от атаки на хусите с ракети и дронове тази година срещу двете държави от Залива, които оттогава са получили допълнителна американска военна помощ, но виждат как САЩ отслабват ангажимента си в региона.

Командващият Пети американски флот вицеадмерал Брад Купър каза, че специалната бойна група ще бъде разгърната от неделя в Червено море, пролива Баб ел Мандеб и Аденския залив, и ще противодейства също на трафика на хора и наркотици, и на други забранени стоки.

„Това са стратегически важни води, които изискват нашето внимание”, каза пред журналисти Купър.

Специалната бойна група ще се състои от между два и осем кораба, и ще бъде част от съставените от 34 страни Съвместни военноморски сили, които също са командвани от Купър. Последните разполагат с още три специални бойни групи в съседни води, имащи за задача да пресичат контрабандата и пиратството.

Попитан за ракетите и дроновете, използвани от хусите за атаки срещу Саудитска Арабия и ОАЕ, Купър каза, че новата специална бойна група ще повлияе на способността на йеменските бунтовници да придобиват подобни оръжия.

„Ще можем да го правим по-активно и по-директно, отколкото сега”, допълни Купър.

Американски служител, който пожела да остане анонимен, каза, че водите между Сомалия, Джибути и Йемен са известни с това, че са „пътища за контрабанда” за оръжие, предназначено за хусите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Георги Генов
Източник: БТА