Мотивът е, че руските сили искат „да унищожат Украйна и цивилното ѝ население"

Американската дипломация оправда употребата на думата „геноцид" от Джо Байдън по адрес на Русия с мотива, че руските сили искат „да унищожат Украйна и цивилното ѝ население", предаде Франс прес.

САЩ обявиха допълнителна военна помощ за Украйна

Президентът на САЩ поднесе изненада във вторник с твърдението, че руският президент Владимир Путин извършва геноцид в Украйна. „Мисля, че щом успеем да съберем всички доказателства, ще стигнем до същото заключение като президента Байдън, защото това, което става там, не е инцидент", заяви в ефира на Си Ен Ен третата в йерархията на Държавния департамент Виктория Нюланд. „Русия и руските сили са взели преднамерено решение да унищожат Украйна и цивилното ѝ население", добави тя.

Конвенцията на ООН за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид от 1948 г. определя геноцида като престъпление, извършено „с намерение да бъде унищожена изцяло или отчасти една национална, етническа, расова или религиозна група като такава”.

Байдън: Путин е диктатор, който извършва геноцид

Юристите остават предпазливи по отношение на използването на този термин, а западните лидери са разделени що се отнася до употребата му. Кремъл осъди като неприемливо обвинението на Байдън.       

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА