Трагедията е от тази сутрин

Двама мъже са починали, а трети е в тежко състояние, след инцидент в помпена станция на ВиК в Долна Оряховица. Това потвърди за NOVA кметът на града Йордан Байчев. Трагедията се случила тази сутрин, докато тримата почиствали 10-метрова шахта в помпено помещение на ВиК на границата на Долна Оряховица. По първоначални данни тримата влезли да почистват шахта за съхранение на сяра, където вероятно са били обгазени.

Тежко е състоянието на оцелелия работник, има опасност за живота му. Той е настанен в реанимацията на МОБАЛ ” Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново с тежка черепно-мозъчна травма и белодробна аспирация. 

Двама работници на частна фирма, наета да почисти съоръжение на ВиК, пропадат в шахтата. Собственикът на фирмата също е бил в шахтата, но успява да излезе. Настанен е с опасност за живота в реанимация. Инспекцията по труда започва спешна проверка, но отказа коментар.

Окръжната прокуратура във Велико Търново се сезира. Разследването е за  причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на дейност, представляваща източник на повишена опасност.

От ВиК не коментират все още случая, заради намесата на прокуратурата. По информация на NOVA фирмата е фамилна и e от Велико Търново. Проверяват се сключените договори за тази дейност довела до смъртта на двама души.

Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на дейност, представляваща източник на повишена опасност. На мястото на инцидента, служители на „Гражданска защита“ са установили завишена концентрация на газ - сероводород. Взети са мерки за обезопасяване на мястото. Извършват се огледи и разпити на свидетели.

Установява се самоличността на загиналите работници. Назначени са експертизи за установяване на причините за смъртта им.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.