Във вторник имаше напрежение между шофьорите и полицията в столицата

За 18 май е насрочен големият протест на превозвачите. Те започнаха с демонстрациите си още вчера, но днес - поне в София, протестът им беше прекратен.

Точно в 08:00 часа тази сутрин камиони и автобуси бяха дали заявка, че ще блокират първо входа, а след това и центъра на София. При засилено полицейско присъствие, на протест дойдоха шофьорите на 10 тира.

„Трябваше да протестираме, сега се оказва, че ще протестираме на 18-и”, заяви Борис Александров, шофьор на тежкотоварен автомобил.

„Ние затова дойдохме тази сутрин, защото снощи до 1 часа щабът ни заседаваше и трябваше да преценим дали да протестираме днес, или не. Взехме рационалното решение да не допускаме провокации”, заяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

„Сега отиваме в гаража и чакаме нови инструкции”, обясни Борис Александров.

Така протестът остава за следващата сряда.

„Да си стегнем редиците, ние вчера показахме, че сме много, че сме силни”, заяви Магдалена Милтенова.

„На 18-и май ще има протест, ще има мащабен протест, до тогава очаквайте изненади”, заяви Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

Решението за отмяната на днешния протест дойде след напрежение между превозвачите и полицията снощи. Според тях, униформените са ги „заплашвали, че ще отнемат книжките им, ако не си тръгнат”.

„Насилствено извеждат превозните средства преди да приключи в 22:00 часа нашият протест. Ние до 22:00 часа имаме разрешение за протестно шествие до Президентството, ние цял ден днес чакаме да бъдем допуснати”, обясни Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

Недоволството в Пловдив продължи през целия ден.

Рано сутринта на „Цариградско шосе” камиони разположи собственик на голяма транспортна фирма, който не е съгласен с общото решение на Управителния съвет за прекратяване на протеста.

„Защото трябва да си отстояваме нашето и да не се поддаваме на заплахи и на манипулации. Заплашваха шофьорите, че ще им отнемат книжките”, заяви Николай Николов, собственик на транспортна фирма.

За да не им бъдат връчени предупредителни протоколи и да избегнат проверките на ДАИ, шофьорите предприеха друга тактика.

„Оставихме камионите и си тръгнахме/ смее се/ да стоят тук”, заяви Атанас Парталски, шофьор на камион.

Не успяха обаче да избягат от проверката на полицията. Освен документите на всеки един водач, униформените записваха  и номерата и на камионите. Пристигнаха  и от Автомобилната инспекция.

„Служителите на ДАИ дойдоха. Не е нормално да излизаш на протест и да идват да те проверяват, да те глобяват, но така им е наредено”, коментира Николай Кръстев, изпълнителен директор на транспортна компания.

Според Атанас, който от 20-години е шофьор, е недопустимо камионите да плащат, за да се движат по разбити пътища.

„Витиня, Ботевград, Враца, Монтана то няма каране. Има дупки по един метър дълбоки. Не може да се минава. Всичко се чупи. То дупки, то неравности, пропадания. Отидеш на границата и стоиш по 20 часа. Това нормално ли е?”, попита Парталски.

„Това е последствието - морковите са паднали. Съответно това е брак. 1500 евро струва това пале. И го плащаме ние”, обясни Гроздан Комсалов, спедитор.

Задръствания се образуваха в късния следобед, когато хората се прибираха от работа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.