Тази година почетната "Златна палма" беше присъдена на актьора Форест Уитъкър

75-то издание на филмовия фестивал в Кан беше официално открито с премиерата на филма “Final Cut”. По червения килим премина целият актьорски състав на лентата начело с носителя на Оскар, френският режисьор Мишел Азанависиус.

Тази година председател на журито е френският актьор Венсан Лендон, заедно с актрисите Ребека Хол, Дипика Падуконе, Нуми Рапас, Жасмин Тринка, и режисьорите  Асгар Фархади, Ладж Ли, Джеф Никълс и Йоаким Триер ще определят носителя на "Златната палма".

“Да бъда част от журито на фестивала в Кан за мен означава много. Всички са страхотни и много талантливи. Все още не сме гледали нито един филм, всичко тепърва започва. Така че съм много развълнуван”, заяви режисьорът Йоаким Триер.

На червения килим камерата ни улови и звездите Ева Лонгория, Джулиън Мур и Форест Уитъкър.  Всички те позираха на червения килим минути преди началото на церемонията, водена от актрисата Виржини Ефира.

Кан почете Форест Уитакър със "Златна палма" (СНИМКИ)

„За мен е истинска радост да бъда на тази сцена, чест е да съм водеща на откриването на фестивала в Кан. Не мога да си поема дъх от вълнение. Щастлива съм да представя всички тези прекрасни хора, на които се възхищавам”, каза Виржини Ефира.

Директно от Киев се включи и украинският президент Володимир Зеленски, който заяви, че светът се нуждае от нов Чарли Чаплин, който да докаже, че киното не е нямо.  

Тази година почетната "Златна палма" беше присъдена на актьора Форест Уитъкър.

Започва филмовият фестивал в Кан

"Почетната "Златна палма" отива при артиста, режисьора и посланика на ЮНЕСКО или просто гражданин на света Форест Уитъкър”, обяви президентът на фестивала Пиер Лескюр.

„Невероятно e! Много съм развълнуван! За мен е истинска чест!”, каза Уитъкър, приемайки отличието.

Филмовият фестивал в Кан продължава до 28 май.

Вижте повече по темата във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.