Бургас събра световния фрий дайвинг елит

Да издържиш под вода цели 8 минути и 1 секунда, без да дишаш - това е постижението на една на пръв поглед обикновена жена. Жената риба, както често е наричана от гмуркачите, Юлия Козерска от Полша взе участие в Световното първенство по свободно гмуркане в Бургас. За предела на човешките възможности и колко дълга може да е една глътка въздух тя разказа единствено пред камерата на NOVA.

За първи път в историята на свободното гмуркане България бе домакин на Световен форум, а Бургас събра световния фрий дайвинг елит. Сред тях е и световната рекордьорка от Полша Юлия Козерска. На пръв поглед крехка жена, която работи като детски физиотерапевт, но с наистина необикновени способности. Тя е световен рекордьор в плуване без плавници с поемане на една глътка въздух.

„Мисля, че водата ме избра. Водата е първият околен свят на бебето в тялото на майката. Има нещо в нашето съзнание, което ни връща обратно към този околен свят”, казва рекордьорката. Юлия споделя, че е започнала да се гмурка преди 11 години, но прави това почти всеки ден. И мечтае да се премести да живее до океан, за да бъде по-често свързана с водата. Шегува се, че няма хриле, но възнамерява да подобрява постижението си в сатитичната апнея - да издържа без въздух под вода по-дълго време. Рекордът при жените от 9 мин. и 2 секунди е поставен през 2013 година от рускинята Наталия Молчанова.

32-годишната Юлия разказва, че е вегетарианец и спазва важен хранителен режим. И напомня, че количеството вода в човешкото тяло е между 50 и 75%, а тя е ключът към доброто здраве. Казва ни, че най-важното в гмуркането е самоконтролът и психологическата нагласа, както и умението да понижава пулса си.

Юлия напомня на начинаещите гмуркачи да не правят опити в гуркането сами и да се вслушат в сигналите на тялото си, защото пределът на силите е осезаем. „Понякога всичко става автоматично. Усещам изморена мускулатурата си, понякога гмуркането се променя. Това е моментът, в който аз трябва да изплувам. Ако игнорирам тези сигнали, мога да изпадна в блекаут”, казва световната рекордьорка по свободно гмуркане.

Репортер: Елена Танева

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.