Коментират Асен Агов, Евгений Кънев, Евгений Дайнов, полк. Владимир Миленски

 „Заплахата да се закрие руското посолство в София ми се струва част от самоубийстения начин на Путин да закрие Русия. Той върви към разрухата на Русия със своето поведение”. Това коментира в предаването „Здравей, България” журналистът Асен Агов.

Той, икономиктът Евгений Кънев, политологът Евгений Дайнов и полк. Владимир Миленски от Атлантическия съвет коментираха българо-руските отношения и изгонването на руските дипломати.

Ултиматумът на руския посланик изтича днес на обяд

„Напълно нормално е да бъдат изгонени едни дипломати. Това е работа на външно министерство, и то си е свършило работата. Опитът на Митрофанова да постави ударение върху шофьори, готвачи и счетоводители е нелеп. Всички знаем, че руското посолство има контингент, командван от генерал от ГРУ, надхвърлящ 100 човека. Те работят под прикритие. Несъстоятелен аргумент е също, че нямало прецедент. Има – чехите изгониха 60 души. Макар че там президентът беше подчертано проруски”, продължи Асен Агов.

Той определи ултиматума на посланика Елеонора Митрофанова като „неуместен” и „нелеп”. „Това е част от дестабилизацията на България”, заяви Агов.

„За мен е скандално, че дипломат дава ултиматум на нашия министър-председател”, коментира и Евгений Кънев. „Това ми звучи абсурдно. Звучи ми и абсурдно, че никой – нито президент, нито вицепремиер, нито шеф на парламентарна група не поставя нито за секунда под съмнение, че може да има основание за нашата национална сигурност. Всъщност действат като руски представители в България, нахвърляйки се върху законния министър председател. За мен това е абсурдно”, каза Евгений Кънев.

Борисов: ГЕРБ подкрепя правителството за изгонването на руските дипломати

Той цитира Виенската конвенция за това, че не е необходимо да се предоставят доказателства от страната, за да обявят някого персона нон грата. „Ако руската страна не се съобрази с нашето искате, тези 70 човека губят статута си на дипломати и срещу тях може да бъдат предприети наказателни действия срещу националните интереси на България. Не виждам държавничеството и патриотизма, за който някои се тупат постоянно в гърдите”, каза Кънев.

„Откакто дойде, Митрофанова непрекъснато прави провокации”, заяви проф. Евгений Дайнов. „Тя непрекъснато обижда българската държава, за да демонстрира, че българската държава и нейните представители продължават да сервилничат и от руснаци ще поемат всякакви унижения”, коментира Дайнов. „Прословутата руска дипломация не е нищо друго от изнудване и сплашване на всички останали, за да бъдат сведени до подчинено положение”, каза още той. „Митрофанова каза, че Петков е „прост чиновник” – това са целенасочени обиди, за да се види, че българският министър-председател рухва и приема обидите”, каза Дайнов.

„С войната падна това перде, което имахме толкова време пред очите си – като гледахме хората в политическото съсловие, не можехме да кажем кой кой е. С войната изведнъж започнахме да виждаме кой кой е”, коментира полк. Владимир Миленски. Според него Русия се опитва да прехвърли вината за войната на всички други. „В случая се опитва да прехвърли вината за своите действия на България. С поведението си посланик Митрофанова го доказва”, каза още полк. Миленски. „Това, което направи премиерът Петков, е за адмирации”, смята той.

ВСИЧКО ЗА ДИПЛОМАТИЧЕСКОТО НАПРЕЖЕНИЕ ПО ОСТА БЪЛГАРИЯ-РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.