Разговорите ще се водят с партиите от доскорошната четворна коалиция

БСП ще започнат разговори за подкрепа на правителство, излъчено с третия мандат. Ключов ще бъде въпросът с номинацията на министър- председател. 

БСП ще покани за разговори три партии – „Продължаваме Промяната”, „Демократична България” и „Има такъв народ”. Първото „за” да седнат за разговори дойде от партията на Слави Трифонов, която поиска програма с ясни приоритети.

„Сядаме, разговаряме за това възможно ли е правителство в тази ситуация. Трябва да направим всичко по силите си да го съставим”, заяви Станислав Балабанов. 

На фона на създалото се напрежение между „Продължаваме Промяната” и „Има такъв народ”, в БСП били готови да изиграят ролята на помирител в името на нов стабилен кабинет.

„Ще се постарае, имаме добра основа и това е изработена преди 3 седмици програма”, заяви Корнелия Нинова.

„Не търсим някой, който да е помирител на каквото и да е. Говорим дали е възможно да вървим по общ път и да гледаме в една посока”, заяви Балабанов.

Докато в „Демократична България” тепърва ще трябва да вземат решение готови ли са да влязат в управление на страната с мандата на БСП, от опозицията в лицето на ГЕРБ не виждат перспектива за нов кабинет в този парламент.

„Това мнозинство, което би се формирало в 47 парламент, не би дало успешната формула за стабилност”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

От БСП са твърди в едно - искат да запазят 4-те си министерства - на икономиката, туризма и земеделието и социалната политика.

„Аз нямам никакво напрежение кой ще бъде следващият министър, стига да продължава тази подкрепа за хората”, заяви социалният министър Георги Гьоков.

Името на кандидата за бъдещ министър-председател също ще играе водеща роля в преговорите.

„Личността на министър председателя трябва да е обединяваща. За нас не е логично министър-председател да е Кирил Петков или Асен Василев. Оттам нататък всичко е въпрос на едни нормални разговори”, смята Балабанов. 

„Кандидатурата трябва да е от първата политическа сила „Продължаваме Промяната”, смята Корнелия Нинова.

Партиите в 47-я парламент не изключват и варианта предсрочни избори.

„Винаги сме били готови и не се страхуваме от това”, каза Балабанов.

„Считам, че се движим все по-ускорено към парламентарни избори. Няма нужда да се губи парламентарно време”, заяви Десислава Атанасова.

От „Продължаваме Промяната” не бяха открити за коментар - готови ли са за подкрепа на кабинет с мандат на БСП.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.