Според него възстановяването на отношенията с "Газпром" е най-големият риск да няма газ

1/3 от нужните ни количества са договорени чрез азерски газ, а със седемте танкера остават само 20%, които не са осигурени. Това коментира Мартин Димитров от "Демократична България" за "Твоят ден". 

"Седемте танкера са оферирани, но тази оферта трябва да бъде приета през август. Трябва да бъдат осигурени и слотове количествата газ да бъдат доставени чрез Гърция или Турция. На Ревитуса има нови свободни капацитети, които бързо трябва да бъдат взети и да се провери колко допълнителен азерски газ може да се купи. ЕК трябва да договаря количества газ и за България". И допълни, че завършването на интерконектора с Гърция трябва да е приоритет. "Имам съмнение, че служебният кабинет може да го забави. Той трябва да бъде пуснат в експлоатация до дни", обясни Димитров.

Димитров: Трябваше да осигуряваме газа, не да готвим предизборна кампания

Според него служебното правителство има скрити цели. "То иска да се върне към Москва и опитите да бъде доставен руски газ, несъзнавайки, че те едностранно прекратиха доставките. За да могат да оправдаят такива действия, започнаха да обясняват колко е тежко. Много преди войната Русия започна да намалява количествата природен газ, а след това нарочно ги намалиха драстично, под предлог за ремонт, но това е хибридна стратегия. Ако плащаме в рубли, няма да решим никакви проблеми", смята Димитров. И призова служебният кабинет да пише седмични отчети. 

По думите му поради липсата на отчети за работата си, българския представител в "Лукойл" трябва да бъде сменен. "С ГЕРБ имаме много сериозни различия, те демагогстват през цялото време. Бихме преговаряли само с ПП", подчерта Димитров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.