Кой с кого в новия парламент

Нови разграничителни линии и заявки за бъдещо управление на страната. Въпреки че официално кампанията не е започнала, политически партии очертаха принципите, пред които не биха отстъпили, за да бъдат част от евентуален редовен кабинет. Газовата криза продължава да определя политическите отношения в държавата. Два дни преди да изтече срокът за регистрация за предсрочния вот, продължават разговорите кой с кого и при какви условия.

Борисов: Ако се махнат Петков и Василев, ПП ще стане партия, с която бихме се коалирали (ВИДЕО)

Да върне ли България доставките от „Газпром”? Темата разпали нови политически престрелки след изказването на бившия вицепремиер Асен Василев. „Ако са на ниска цена - защо не”, смята той. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък заяви, че от партията са категорично против „Газпром” и за 100% диверсификация. „Взеха ви от данъците 800 млн. да ги похарчат на дъщерната на „Газпром” фирма в Гърция”, каза Борисов. „Ако зависи от нас, ще се постъпи практично. Бихме постъпили както Германия”, коментира темата Тошко Йорданов от „Има такъв народ”. От БСП продължават да виждат вариант за доставки от „Газпром”, ако той предложи най-ниска цена.

Докато лидерите на „Продължаваме Промяната” зоват Борисов да се пенсионира, той начерта контра сценарий. „Ако се махнат Кирил Петков и Асен Василев, “Продължаваме Промяната” би станала приятна партия, с която бихме се коалирали”.

„Има такъв народ” допуснаха друг вариант. „Да видим дали изобщо ще може да се състави правителство без ИТН. Всички говорят против нас. Замислете се защо. Защото казваме истината и показваме лицемерието какво се случва вътре. ГЕРБ и ПП играят един и същи танц. Асен и Кирил създадоха в това правителство нов вид корупционни схеми”, каза в ефира на NOVA Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

Тошко Йорданов: ГЕРБ и ПП играят един и същ танц

БСП пък няма да се коалира с ГЕРБ, ДПС, “Възраждане” и ИТН. Това заяви народният представител от „БСП за България” в 47-то Народно събрание Явор Божанков в ефира на “Здравей, България”. “Ще работим с всеки друг, готов да довърши съдебната реформа и който застава срещу корупционния модел”, каза Божанков. „Реален риск Борисов да се върне има, особено с последните действия на служебния кабинет и непрестанните им атаки”, каза още той.

Божанков: Радев връща Борисов на власт чрез служебния си кабинет

В позиция на изчакване са от „Демократична България”.  „Коалиция с ПП трябва да има ако това е изгодно за България. Обща наша коалиция с тях показва, че ние ще бъдем победители на изборите и то с разлика, затова смятам, че е изгодно подобно явяване”, смята Владислав Панев.

NOVA научи, че двете партии ще внесат документи за регистрация поотделно.  Но не е изключен вариант да има общи листи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.