Темата за газа се използва предизборно, заяви бившият председател на НС

Темата за газа се използва предизборно, най-вечер от опозицията в последния парламент в лицето на ГЕРБ, заяви в предаването „Здравей, България” председателят на 47 НС Никола Минчев.

 „Такава схема, при която се купува руски газ умишлено през посредник, за да се прикрие реална доставка от „Газпром” – това не е така. Затова беше заведено и дело от Кирил Петков - за да се разсеят тези съмнения”, каза Минчев.

СПОР ЗА ГАЗА: ГЕРБ обвини ПП в сделки, нанесли щети на държавата (ОБЗОР)

„Със сигурност тази енергийна зависимост от Русия, която имахме в продължение на много години, е в историята. Благодарение на действията на предишното правителство вече имаме диверсификация. Диверсификацията не изключва нито един доставчик, стига той да е надежден партньор, какъвто „Газпром” не беше и мисля, че продължава да не е”, заяви Минчев.

Относно идеята на ГЕРБ за Закон за диверсификацията, Минчев каза, че не му звучи реално да се постигне тази цел чрез законова промяна.

„Смятам, че е по-скоро предизборна идея”, каза Минчев. „Стъпката е чрез намиране на различни източници – не през закон, а през реални действия на изпълнителната власт”, допълни той.

Минчев отговори за ареста на бившия премиер Бойко Борисов и обвиненията, които той отправи към тогавашните управляващи.

„Не мога да приема този тип говорене за обстановката, в която е взето това решение. Не мисля, че е редно да се замеряме с този тип обвинения. Този тип говорене трябва да остане в миналото на българската политика”, заяви Минчев.

Борисов: Решението на МВР за ареста ми е взето по време на оргия с пици на кристали

Относно предстоящите избори Минчев заяви, че Бойко Рашков ще бъде водач на листа на ПП.

„Ще бъде в конкретна листа, но това ще бъде оповестено малко по-нататък”, каза Минчев.

По думите му при евентуално бъдещо правителство на „Продължаваме Промяната”, от партията по-скоро ще настояват Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.